İnternetten sorunsuz alışveriş yapmak için bilmeniz gereken A' dan Z' ye her şey...
İnternet alışverişi, alıcı ve satıcıyı buluşturan önemli yere sahip. Eskiden cadde pazar dolaşır, ihtiyaç olan malı görüp alırdık. Elimize bir ürün alıp tutardık. Bugün dünya değişti. İnsanlar mağaza dolaşmayı zaman kaybı görüyor. Tüm ihtiyacını internet üzerinden kolayca buluyor.
Bu teknoloji, kullanmayı bilen tüketici için harika nimet. Ancak, toplum olarak internet alışverişinde henüz yeteri kadar bilinçli olduğumuz söylenemez.
2003’ den bu yana e-ticaretin içindeyiz. Uzun yıllar bir çok Pazaryeri platformda ürün satışında bulunduk ve buna devam ediyoruz. Özellikle kendi deneyimlerimizden yola çıkarak size faydalı olacak hususları aktarmak istiyoruz.
İnternette satılan ürünlerin fiyatı neden daha ucuz?
Bunun pek çok sebebi var. Ucuz olması ya da böyle algı verilmesi ürünü göz görmeden, el dokunmadan temsili fotoğrafa bakarak alıyor olmanız. Kargolar zaten risk faktörü. Bunların tüketiciye bir şekilde cazip hale getirilmesi gerekiyor. Tabi gerçekten ucuz ürünlerde var. İnternet alışverişinde mal bazen doğrudan üretici veya ithalatçıdan çıkar. Satın aldığınız üründe montaj, kurulum, nakliye hizmeti olmuyorsa ucuz olur. Sadece bununla kalmıyor; Elde kalan stok fazlası, raf ömrü geçmiş mallar, defolu, açılıp kullanılan teşhir ürünler de internet üzerinden ucuza ve çok daha kolay satılır.
Online alışverişte giderlerin fiziksel mağazaya göre az olduğu düşünülür. Bu tamamen sektöre göre değişiklik gösteriyor. Örneğin; tesbih, yüzük gibi yer kaplamayan ürünlerin satışını yapan insanlar evini depo olarak kullanır. Mağaza gideri olmayınca maliyet azaldığı için fiyatı ucuz olur. Fakat sipariş üzerine mobilya üretip satan bir marangoz için bunu söylemek mümkün değil. Hatta ek maliyetleri olacaktır.
Efsane Kasım indirimi gerçek mi?
Efsane Kasım, eskiden Amerika'da şükran gününden sonra başlayarak noel sezonunun açılışını temsil ederdi. Bugün sadece internetten alışveriş yapmaya teşvik için, pazaryeri e-ticaret platformlarının dayattığı yaygara demek biraz daha yerinde olur.
Bazı satıcılar kampanya yaklaşırken fiyatları önce giydirir, sonra indirir. 100 Liralık mala 180 lira yazar. Sonra indirimle 110 liradan satar. Bunlara asla itibar etmeyin. Ticaret yapan bir işletmenin durup dururken %60-70 indirim yapması mümkün değil. İşleri bozulur ve kapatmak zorunda kalırsa yapabilir.
Ticaret ve maliye bakanlığının açıklamalarında kampanya dönemleri son 30 güne ait fiyatların takip edilmesi öneriliyor. Biz, son 30 güne bakılmasını yeterli görmüyoruz. Gerçekten indirim olup olmadığını anlamak için; enflasyonun olmadığı dönemde son 1 yılın en düşük rakamını baz alın. Yüksek enflasyon varsa son 3-4 ay içindeki rakamları takip edin.
İnternet alışverişinde kampanya dönemi ihtiyaç duyduğunuz ürünleri doğru belirleyin. Satın alacağınız
malın tüm özelliklerini ve içeriğini mutlaka tanıyor olun. Paranızın nere gittiğini bilin. Sırf indirimde diye ihtiyacınız olmayan
şeyi alıyorsanız o zaten indirim olmuyor.
İnternet alışverişinde iade sebepleri
Son yıllarda sık yaşanan sorunlardan biri iade. Bunun bir çok sebebi var. Aldığınız ürün düşündüğünüz gibi çıkmaz, kalitesi beklediğiniz gibi değildir. Nedeni basit. Çünkü temsili fotoğrafa bakarak alışveriş yapılır. Üstelik internette ucuz olduğu için tercih edilir, sonra faydasız olduğu anlaşılarak pişman olunur.
Peki, üründe kusur veya hatalı gönderim yoksa neden iade yapılır?
Burada çoğu tüketicinin dikkatsiz alışveriş yaptığını görüyoruz. İhtiyaca uygun olduğuna düzgün karar verilmiyor. Model, beden, renk veya açıklama yazısına dikkat edilmiyor. Ya da sipariş sonrası başka yerde daha ucuza bularak onu iade edip öteki yerden almak isteniyor.
Pazaryeri alışveriş sitelerinde ürün bilgilerinin zor görünür şekilde sayfanın altlarında olması da buna sebep oluyor. Platformu bilmeyen müşterinin gözünden satıcı açıklamaları kaçıyor. Çoğu insan ilk önce görsele, sonra ürün yorumu, ardından mağaza puanına bakarak alışveriş ediyor. İnsanların yaklaşık %80 kadarı detaylı açıklama kısmını hiç okumuyor.
Cayma hakkı olmayan ürünlerde şuna dikkat edin..
Özellikle iade hakkının geçerli olmadığı kişisel üretimler, fiyatı borsalarca değişen emtialar, kırtasiye ve elektronik cihazlar, kurulum gerektiren mallar alırken ürünün tüm detaylarından emin olun. Bu tarz ürünlerin satışını yapanlarında eksiksiz bilgi vermek zorundadır.
İnternet alışverişinde sorun yaşamamak için, ürün açıklama kısmında renk, boyut, ağırlık, kesim şekli, kumaş yapısı, kapladığı alan gibi bilgileri yazmak satıcının, okumak da alıcının sorumluluğundadır. Ölçüleri anlamak için elinize metre alıp kontrol ederek gözünüzde canlandırabilirsiniz. Aksi halde gerçek boyutunu görsele bakarak anlayamazsınız.
İnternet siparişinde mağazayla iletişimin önemi..
Sipariş öncesi veya sonrası satıcılarla iletişim kurmaktan asla çekinmeyin. Size ürünü gönderen e ticaret siteleri değil, orada ürün listeleyen tedarikçi üyelerdir.
Açıklama kısmında yazıyor da bile, aynı şeyi tekrar sorup aklınıza takılanı öğrenin. Kafanızda soru işareti kalmasın. Bu sayede olası sorunları baştan önlemiş olursunuz. Robotik cevapla ağzından karga burunla laf alınan tok satıcılardan uzak durun.
‘’Siparişi gireyim, mağaza beni arayıp bilgi verir’’ diye düşünmeyin. Bir çok pazaryeri alışveriş sitesinde iletişim kısıtlaması sebebiyle, soru gelmeden mağazanın müşteri ile iletişim kurması imkansız.
Cayma hakkı nasıl kullanılır?
Tüketicinin korunması kapsamında yasalarca online satışlar için verilmiş bir haktır. Fiziki satışlarda ise firmalar kendi politikalarını uygular.
Yasal olarak Cayma hakkının geçerli olduğu ve olmadığı ürünleri bilmek, ürünlerin hangi şartlar altında iade edilebilir olduğunu öğrenmek gerekiyor.
Bu bilgiler alında ödeme yaparken mecburi olarak kabul ettiğimiz, ama uzun olduğu için okumadığımız mesafeli satış sözleşmesinde yazıyor. Ancak, toplum olarak okumayı sevmiyoruz. Okuduğumuz daha çok ürün yorumları oluyor.
Yeni düzenlenen kanun neticesinde, 14 gün içinde cayma hakkı elektronik cihazlar için kaldırıldı. Müşteri paketi açmasa bile iade edemeyecek. Diğer ürün gruplarında da iade kargo bedeli tüketiciye ait olacak. Fakat ticaret bakanlığınca bu konuda tam bir netlik oluşmadı. Kimi pazaryeri platformları alıcıdan kesinti yaparken, kimi sitelerde kendi inisiyatifini kullanıyor.
İnternette sorunsuz Alışveriş için dikkat edilecek şeyler
Tanınmış pazaryeri siteleri veya farklı bir platformdan alışveriş yapıyorsanız, mağaza (satıcı) bilgilerini bir kenara not alın.
Bazı ürünlerin sezona göre çok satış yaptığı dönemler vardır. Pik dönemde o satıcılar ciddi yoğun olacaktır. Anneler- babalar günü, bayram ve buna benzer özel günlerde ise kargo firmaları yoğun olacak. Acil siparişi kargoda olası gecikmeleri düşünerek erken vermeniz gerekir.
Örnek verelim; Yaz ortası cuma akşamı köye gidecekseniz, o hafta çarşamba günü sineklik siparişi verilmez. En az 1 hafta önceden vermelisiniz. Çünkü yoğun dönemde imalat ve kargoda geçen süreci hesaba katmak gerekiyor. Bayram öncesi- sonrası tüm kargo firmalarında en az 2 gün yığılma olacaktır. Özellikle 9 günlük uzun bayram tatillerine girmeden bir hafta önce, ya da bayram tatilinden bir hafta sonra sipariş vermek olası gecikmelerin önünü keser. Çapraz kargo veya yanlış ürün gönderim riskini azalır.
Bazı ürün gruplarında kullanılan malzeme cinsi, teknik özellikler ve işçilik gibi etkenlere göre fiyatları değişir. Temsili internet resimleri üzerinden bunu anlamak neredeyse mümkün değil. Fiyat farkı olan ürünlerde ürün bilgileri kısmı dikkatli incelenerek karşılaştırma yapılmalı. Ancak bazı satıcılar e ticaret sitelerinde kopyala yapıştır yapar. Bu da tüketiciyi yanıltır.
Kıyafet, ayakkabı, elektronik cihaz gibi ürünler alacağınız zaman, mümkünse mağazada deneyip sonra internette ucuz bulursanız alın.
Pahalı ve marka ürünleri (özellikle elektronik, kozmetik ) yetkili satıcılardan aldığınıza emin olun.
İnternetten alışveriş yaparken, Sipariş vereceğiniz işletme hakkında bilgi edinin. Bunu yapmak için, o firmayı şikayet sitelerinde ve Google işletme hesabında yapılan yorumları inceleyerek fikir sahibi olun. Eğer şikayet yoksa ya da önemsiz (lokal) şikayetler yer alıyorsa sorun yok demektir.
Mağazalara yapılan ürün yorumları ve mağaza puanları referanstır. Bunlara dikkat edilmeli, ama yorumlar bazen yanıltıcı olabilir. Olumlu ya da olumsuz yorumların arkasında bulunan gerçek nedeni bilemezsiniz. Örneğin bir müşteri bize şöyle yorum yapmıştı; ''Sinekliğin tülü ateşte yanabilir, beğenmedim'' Ev yandı, sinekliğin mi derdine düştü, anlayamadık.
Günümüzde bazı ajans firmalar ücret karşılığı sahte takipçi, beğeni, hatta senaryolu ürün yorumu paketleri ile hizmet veriyor. O yüzden ürün yorumları da güvenilir gelmiyor.
Ucuz Fiyat Tuzağı
Bir ürünün aşırı ucuz olması sizi yanıltmasın. Kısa süre içerisinde sorun yaşayabilirsiniz. Ham maddesi ihtiyacınıza cevap vermeyebilir. Bir çok tüketici mağduriyetinin sebebi aldatan fiyat tuzağıdır.
Size şöyle örnek verelim; Piyasa ortalaması 10-12 lira olan malı farklı yer size 6 liraya sunuyorsa oradan kaçın. Ticaret yapan kimse mantık dışı ucuz mal veya hizmet sunamaz. Gümüş fiyatına altın beklerken teneke çıkabilir. Binlerce insan internet alışverişinde bu tuzağa düşüyor. Özellikle sağlık ürünleri ile turizm sektöründe dikkatli olun.
Şunu asla unutmayın; İnternetten alışveriş yaparken onu fiziken mağazada görüp almak istemeyeceğiniz bir ürün en ucuz fiyat politikası ile sanal alışveriş ortamında rahatlıkla satılabilir. Efekt verilmiş ve farklı açılardan çekilmiş katalog çekimleri sizi yanıltabilir.
Kargoda yaşanan sorunlar ve çözüm yolları
İnternette Online satışların çoğalması pazarı genişletiyor, kargo firmalarına olan yük artıyor. Bu yüzden her geçen gün yeni lojistik firması kuruluyor. Geleneksel kargo firmaları da şube ve çalışan sayısını çoğaltarak iş gücü açığını kapatmaya çalışıyor.
Fakat yine yeterli olmuyor. Çünkü günümüzde kulak çubuğundan toz şekere kadar her şeyi internetten alır hale geldik.
Akşam bir kargo şubesine gittiğinizde yerde yığılı binlerce paket görürsünüz. Kargo personelinin bu kadar paketle boğuşması elbette kolay değil. Yaşanan keşmekeş içerisinde yolculuk eden eşyalar çok iyi paketlense bile bazen hasarlı ulaşabilir.
Çapraz kargo ne demek?
En kötü senaryo çapraz kargodur. internetten bir ürün aldınız, sizinki başkasına, onun ki size gelmiş. Buna çapraz kargo denir.
Bu sorun kargo firmasının veya satıcının yanlış adres etiketi yapıştırmasından kaynaklanır. Eğer Kargo etiketi üzerinde size ait bilgi var, ama satıcının pakete yapıştırdığı etikette başka bilgi varsa, hata kargodan kaynaklı demektir. Kargo firmaları kendi yapıştırdıkları barkodu baz alır.
Çapraz kargo sorunlarında iade talebi açmadan önce satıcı mağazayla iletişime geçerek durumu bildirin. Satıcı, kargoyla görüşme yaparak gereken aksiyonu oluşturacaktır. Siz direkt iadeye çekerseniz 2 günde düzeltilecek sorun 15 güne çıkar. Çünkü entegrasyon sorunu çıkacaktır.
Şeffaf kargo nedir?
İnternetten aldığınız ürünün teslim edilirken içeriğin görünür olması demektir. Ancak, yüzeysel görünür. Kargodan teslim almadan paketin içeriği kontrol edilemez. Bazı ürün grupları doğası gereği (mesela çiçek, saksı, çim biçme makinesi) şeffaf kargo özelliği taşır.
Hasarlı ve Yanlış kargo gelirse ne yapmalıyım?
Kargo gönderen ve bekleyen insanları en çok endişe ettiren konu.. Özellikle internet alışverişinde tek ulaşım alternatifi olduğu için, müşteri değerli ürün satın aldığında ‘’ Acaba sorunsuz ulaşır mı?’’ diye sormaktan kendini alamaz.
Kargo konusunda tüketici bazı haklara sahip. Mevzuat gereği normalde paketi teslim alırken kurye yanında kontrol edip hasar varsa tutanak tutturmak gerekir. Fakat bunu pratikte uygulamak zor.
Kapıda ödemeli kargo dahi alsanız, paketi teslimat olmadan içini açıp bakamazsınız. Teslimat yapılınca kargo personeli sizi orada beklemez, yanında tutanak olmaz. Bu sebeple iadeniz mağaza tarafından kabul edilmez. Açıkçası kargo görevlisi başına bela almak istemez. Çünkü başka çalışanların hatası yüzünden kendi ceza alacaktır. Hasarın bariz göründüğü kırık, yamulmuş, eğilip sallanan paketler geldiyse, onu teslim almadan kapıda iade etmek gerekiyor.
Olası sorunlarda satıcı ile görüşüp ortak bir aksiyon sağlamanız her zaman en sağlıklı yol. Alıcı - satıcı arasında yaşanan gereksiz zıtlaşmalar tüketiciyi mağdur edip satıcıya da müşteri kaybettirir. Tüketici tekrarlayan siparişler için her zaman memnun kaldığı satıcıları tercih eder.
İnternette Kredi kartı kullanmak güvenli mi?
İnternette alışveriş yapacağınız sitenin SSL sertifikasına (Secure Sockets Layer: Güvenli Yuva Katmanı) sahip olması gerekiyor. SSL olup olmadığını web adresinin sol tarafında bulunan güvenlik durumuna bakarak anlayabilirsiniz. Bu yoksa kart bilgileri girmeniz risk taşır.
Bir alışveriş sitesinde açık adres, ticari ünvan bilgileri yer alması yasal zorunluluk. Şayet yeri yurdu hayalet gibi meçhul, sadece satışa odaklı reklam yapan siteler vara orası sakıncalı olabilir. Hele piyasa fiyatının çok altında ürün veya hizmet sunuyorsa kuşku duymanız gerekiyor. Çünkü sorun çıkınca muhatap bulacak yer bulamazsınız.
İnternet
alışverişinde kredi kartı bilgileri satıcının eline geçer mi, karttan bilgim dışı para çekilir mi?
Hayır.
İnternet üzerinden sipariş verdiğiniz satıcı kurumsal bir marka kimliğine
sahip ise, kredi kart işlemleriniz aracı hizmet
sağlayıcı finans şirketleri tarafından yapılır. Kart bilgileri şifrelenerek
kriptolu olarak bankaya iletilir. Hiçbir
3. üncü şahıs bu bilgilere ulaşamaz.
EFT yapmak
güvenli mi?
Karşınızda marka kimliği olan, yeri yurdu bilinen firmadan alışveriş
yapıyorsanız sorun olmaz. EFT işleminde hem
banka kaydı, hem de fatura kaydı olduğu için elden para ödemeye kıyasla her zaman güvenli ve
garantilidir. Olası bir sorunda ödemenizi her zaman
kanıtlamış olursunuz.
Siber güvenlik
İnternette kredi kart kullanırken bilgisayarınızda kullandığı browser güvenlik ayarlarının iyi olması, antivirüs, güvenlik duvarı gibi yazılımların bulunup güncel tutulması ve kişisel bilgiler ile şifrelerin bilgisayarınızda kayıtlı olmaması çok önemli.
Özellikle ortak kullanılan bilgisayarlarda Google hesabınıza kayıtlı kredi kartı ile işlem sağlıyorsanız, ödeme işleminden sonra mutlaka oturumu kapatıp tüm çerez ve pencerelerden çıktığınıza emin olun. Mümkünse ortak cihazlar üzerinden (örneğin bir internet kafe) kredi kart kullanmaktan kaçının.
Tanımadığınız yerden gelen ve şüpheli görünen e - postalar, sizi yönlendiren bağlantı linkleri, hediye ve kupon kazandınız gibi mesaj bağlantıları alıyorsanız bunun nereden geldiğini bilmeden üzerine tıklamayın. Bu bağlantılarda tuzak yazılımlar olabilir ve Cihazınıza tam erişim izni alarak verilerinize ulaşılabilir.
Sanal kart nedir?
Yüksek limiti olan kredi kartlarınızla çekim yapılmasını istemiyorsanız, internet bankacılığını kullanarak kendi belirlediğiniz limitle sanal kart oluşturabilirsiniz. Alışveriş edilecek kadar parayı sanal karta yükleyerek güvenli ödeme yapabilirsiniz.
Bu işlemle uğraşmak istemiyorsanız, geleneksel yöntemle doğrudan EFT yaparak sipariş verin. Bu durumda karşı taraf dolandırıcı olsa bile, en azından sadece ücret yanar ve kartınız güvende kalır. Kart bilgisi girmek istemeyen insanların en sık tercih ettiği yöntemdir.
Kapıda ödeme nedir?
Kapıda ödeme ürün bedelinin kargo firması tarafından kapıda teslim edilirken nakit veya kredi kart ile müşteriden tahsil edilmesine denir. Yapılan tahsilat daha sonra hizmet bedeli kesilerek satıcının hesabına aktarılır.
Kapıda ödeme
güvenli mi?
Siz kapıda ödemeli sipariş verdiğinizde ürün gelince para ödeneceği
için güven duygusu verir, ama güvenli de sayılmaz.
Çünkü kargo görevlisi teslim etmeden paketi açıp içeriğine bakamazsınız. Yanlış, eksik ve boş paket dahi gelse ücreti gidip kargodan geri almanız
mümkün değil. İade ve değişim talebiniz satıcı mağaza ile aranızdaki iletişime
kalmıştır.
Kapıda ödeme sınırlı sektöre hitap eden bir yöntemdir. E ticaret sitelerinde kullanılmaz, kurumsal ve marka kimliğine sahip sitelerde tercih etmez. Kapıda ödeme genelde sosyal medya üzerinden yapılan satışlarda görülür.
N11, Çiçeksepeti, Pazarama, Trendyol gibi siteler güvenli mi?
İnternet alışverişinde pazaryeri ticaret siteleri, alıcı ve satıcıya aracılık yapar. Ödeme sistemi açısından güvenlidir. Siz ürün alırsınız, paranız havuz hesapta tutulur, ürün teslim edildi statüsüne geçince hak ediş satıcıya aktarılır.
Burada aslında site değil, satıcının güvenilir olması önemli. Olası anlaşmazlıklarda yasal hukuk içerisinde pazaryeri siteleri kısmen müdahalede bulunabilirler, ama tüketicinin mağduriyetine odaklı bir çözüm olmayabilir. Eğer ürün aldığınız satıcıyla ticari ilişkiniz olur ve memnun kalırsanız sonra doğrudan kendisinden alışveriş yapabilirsiniz.
Mağazaların her zaman puan ve müşteri yorumlarını inceleyin.. Kimden alırsanız alın, aynı mal aynı kargo firmasına veriliyor. Önemli olan tedarikçi firmalardır.
Bazı insanlar satın aldığı ürünleri sipariş verdiği n11, hepsiburada, çiçeksepeti gibi sitelerin gönderdiğini sanıyor. Sadece kategoride kendi ürünlerini satabilir ya da tedarikçilere depo ve lojistik hizmeti sunabilirler.
Son söz..
1 - Ürün bilgilerini dikkatli inceleyin
2 - Satıcıya soru sorup teyit alın
3- Cayma hakkının geçerli olmadığı ürünlerde ince eleyip sık dokuyun
İnternet alışverişi bilinçli ve dikkatli tüketici için her zaman güvenli, fiziki satıştan farkı yok. Kargodan kaynaklı nadir sorunlar sadece lokal yaşanan bir talihsizlik.
Keyifli, sorunsuz, bereketli ve sağlıklı alışverişler dileriz.
Size faydalı olacak diğer makale yazılarımıza BURDAN göz atabilirsiniz.