Sepet
Sepetin şu anda boş.
ingilizce
Ölçüye Göre Size Özel İmalat

Ev Tadilatında Bu Sorunlara Dikkat Edin..!!

Erdem Kılıç - Wednesday, April 23, 2025

Tadilata başlarken A' dan Z' ye bilmeniz gereken önemli şeyler,

Image

Ev tadilatı kadar sancılı iş yoktur. Usta bulmak dert, iş yaptırmak ayrı dert. Adam gelmez, bırakıp başka yere gider, o bitirmeden öteki giremez. Bu yanlış, şu eğri, toz, moloz, maydanoz derken sinir stres olursunuz. Ev tadilatında dikkat etmeniz gereken her şeyi bu makalede bulacaksınız. Neyi nasıl yapacağınızı derinlemesine madde madde ele alacağız. 


Konu başlıkları

1- Tadilata başlama psikolojisi
2- Tadilat Süresi
3- İşten Çok ustalarla uğraşmak
4- Tadilat başlamadan bilmeniz gereken şeyler
5- Tadilat yaparken bütçeniz
6- Ev tadilatında iş sırası nasıl olmalı?
7- Hangi işler ne zaman yapılmalı?
8- Taşınırken ev nasıl toplanır?
9- Önemli Son Tavsiyeler...


1- Tadilata başlama psikolojisi


Kafanızda tasarladığınız projeyi kendiniz yönetmeye karar verdiğinizde elbet zorluklar olacak. Buzdağının görünmeyen kısmı ortaya çıkacak. Önce sakin olun. Gereğinden fazla stres edip basit işlerin zorlaşmasına izin vermeyin. Su akar, yolunu bulur. 


Ne istediğinizi biliyorsanız işiniz kolay, kararsızlık yaşarsanız uzar. İşleri aşırı didiklemekten kaçının. Yoksa tam tersine karmaşık hale girer. Bir atasözü bunu özetliyor; ''Sakınan göze çöp batar.''


Evde tadilata başlarken veya inşaat yaparken mantıklı kararlar aslında ilk düşüncede ortaya çıkar. Yine de 2-3 kişiden fikir alın. Belki daha iyi plan sunup dikkatinizden kaçan detayı uyaracaktır. Fakat her kafadan bir çıkarsa aklınız karışıp işlerin aksamasına da sebep olabilir. Bin ölçün, bir biçin, yanlış hesapla Bağdat' dan dönmeyin..




2- Tadilat süresi...

Evde tadilatın ne zaman biteceği yapılacak işe ve ustaya göre değişir. Belki kısıtlı zamanınız vardır. Örneğin taşınacağınız tarih bellidir ya da düğün hazırlığınız olabilir. Bu durumda süreci geniş tutarak opsiyon koyun. Çünkü işler muhtemelen planlanan zamana yetişmeyecektir. Özellikle evlenecek çiftseniz, düğün vakti yaklaşırken onun telaşı başlamadan ev tadilatını erkenden bitirmelisiniz. Unutmayın, zaman su gibi akıp gider.


3- İşten çok ustalarla uğraşmak..


Ev tadilatında ustaların başında durup işin düzgün olmasını sağlamak sabır gerektirir. İnşaat sabır işidir. Vakit gerektirir. Arkanızı dönünce muhtemelen baştan savma işlerle karşılaşırsınız. Çünkü kendine kolay geleni yapmak isterler. İşin zaten sancılı kısmı burasıdır. 


Bunları örnekle açıklayalım; 


Rutubet yüzünden şişip kabarmış bir duvar düşünün. Adam orayı düzgün kazımaz, hemen alçı çekip boya yapar. Sonra 2 ay içinde boya kabarır. Veya usta duşta fayansa öyle eğim vermiş ki, akan su giderin olduğu tarafa değil, ters yöne birikiyor. Banyo yaparken yerler göl içinde kalıyor. 


Üstünkörü iş,  boşa harcanan emek ve zaman kaybıdır. 

Yukarıda gördüğünüz manzara nasıl? Sözde banyo havalandırma penceresi var, ama süs gibi duruyor. Ne cam açılıyor, ne havalandırma menfezi takılıyor. Hazır ölçü satılan duşa kabin gelişigüzel takılmış. Müşterimiz fanlı menfez siparişi verecek, ama nasıl takacağını düşünüyor. 


Buna benzer çok örnek verilebilir. Belki şu an bu makaleyi okurken, muhtemelen aklınızda kendi yaşadığınız olumsuz deneyimleri anımsıyorsunuz.

Banyo Tadilatında neye dikkat etmeli..
Banyo Tadilatında neye dikkat etmeli..

Yukarıda başka bir örnek görüyorsunuz.  Buraya havalandırma menfezi takılacak. Fayansı ören usta oraya menfez olacağını biliyor, ancak sol tarafı sağ kiriş ile hizalamamış. Bu yüzden arada boşluk kalacak ve alçı ile doldurulacak. 



Evde tadilat yapılırken ustaların peşinde kedi gibi dolaşıp sürekli takip etmelisiniz. Buna yeterli vaktiniz olmalı. Zaten işinizi bırakıp bir çok işe koşturmak zorunda kalacaksınız. Eğer anlamıyorsanız tek başınıza halletmek zor. Bilen deneyimli yakınlarınız ile dönüşümlü kontrol edip ilerlemeniz sağlıklı olur.


Ustaların Şikayeti...

Konuya birazda ustaların gözünden bakalım. Doğrusu hiç bir usta başında dikilip anlamadığı her şeye müdahale eden ev sahibinden hoşlanmaz. Adam işten bezer, ertesi gün ortadan kaybolur. 


Örneğin; parke döşenecektir. Bunu usta bilir. Adama ‘’Şunu oraya kullanmak varken neden yeni parça kesiyorsun?’’ demeyin. Çünkü oda duvarı yamuk gidiyor olabilir, parçanın deseni ve kesim şekli bahsettiğiniz yere uygun olmayabilir. Bu işleri ustaya bırakın. 


Genel olarak; İşleri düzenli kontrol edin, yönlendirin, ama rahat çalışma ortamı sağlayın. Aşırı müdahale ve baskı ile otorite kurup işleri kontrol altında tutmaya çalışmayın. Ters tepecektir.  


Öte yandan; Anladığınız işlerde kafanızdaki planı açıkça belirtin. Fikir verin, akıl akıldan üstündür. Bu aksiyon işini benimseyerek yapan nitelikli ustanın hoşuna gider, ona ilham verir. Biz de ürünlerimizi müşteri talepleri ile tasarlıyoruz. Eğer olurunda varsa zaten yapılır. Şayet kolaya kaçmak için farklı bahane öne sürülüyorsa itiraz edin. 


Ek olarak; Evinizde çalışan ustaların basit ihtiyacını görün. Küçük ikramlar size minnet duymalarını sağlar, işe özveri katar. Gün boyu ev, şantiye, inşaat ortamında çalışan usta 2 bardak çay için dışarı çıkası demek, en az 1-2 saat geç gelmesine yol açar. Hatta o gün bitecek iş 2-3 gün uzayabilir.  



4-Ev Tadilatında dikkat etmeniz gereken şeyler, usta ile yapılacak görüşmeler


Ev tadilatı ve inşaat işlerinde her şey doğru ustayı bulmakla başlıyor. Bunu hastaneye gittiğinizde doktor muayenesi gibi düşünün. Bir nörolog saç ekimi hakkında bilgi sahibi olabilir, fakat uzmanlık alanı beyin ve sinir sistemidir. Biri kafanızın dışı, diğeri içiyle ilgilenir. Avukatlar da kendi uzmanlaştığı davalara öncelik vermek ister. 

Yani fayans ustası gelmişken, ‘’ doğalgaz tesisatlarını da sen döşe’’ diyemezsiniz.  Ancak fayans ustası veya elektrik tesisatçısına banyo havalandırma menfezlerini taktırabilir, sıvacıya boya badana işlerini verebilirsiniz. Her usta kendi alanında uzmandır.


İşi düzgün yapacak, söz verdiği zamanda bitirecek kişilerle çalışmak hepimizin istediği şey. Aldığı görevi hakkı ile yapan nadir ustalar var. O ustalar öyle iş yapar ki, neredeyse daha iyisi bulunmaz. Yoğun oldukları için ulaşmakta zordur. 


En sağlıklı şey geleneksel yöntemdir. Tadilat ve inşaat işlerinde her zaman eş, dost, akraba, komşu çevrenize sorarak usta bulun. Referans alınca kafanız rahat olur.



Alternatif tanıdık usta bakın..

Her zaman en yakın yere bakmayın. Bulunduğunuz kasabada o tadilatı yapabilecek usta olmayabilir. Eğer masrafa değer çapta büyük ev tadilatı olacak ise, şehir dışında iyi tanıdığınız birini getirmeyi düşünün. Açıkçası 5 lira fazla ödemek işi şansa bırakmaktan daha iyidir.


5-Tadilat ücreti öderken buna Dikkat edin


Tadilat öncesi usta ile anlaşırken yaklaşık ne kadar sürede işi bitirip evi teslim edeceğini, işçilik bedelini, iş yapılacak alanda kişisel taleplerinize göre ek maliyet olup olmayacağını iyi konuşup öğrenin. Nerede hangi malzeme kullanılacağını teyit edin. Sonra, ‘’ben öyle demiştim, sen şöyle yaptın’’ olmasın. Tadilat ustasını size bir yakınınız önerdiyse, deneyimleri zaten fikir verecektir. 


Fiyat ve tadilat süresi gibi belirlemeler fiziki ve görsel keşiften sonra olmalı. Telefon görüşmesi ile ortalama rakam belirlenmez. Unutmayın; Size basit görünen ya da farkına varmadığınız küçük detaylar olabilir. Bunlar maliyet, işçilik ve işin bitiş sürecini etkiler.  

Ev tadilatında ustalar ile anlaşma sonrası kaparo vererek işi bağlayın. Çünkü adamın malzeme alıp hazırlık yapması gerekebilir. Eğer malzemeyi kendiniz tedarik edip sadece işçilik ücreti ödeyecekseniz parayı iş biterken ödeyin. Evde tadilat yaptırırken ustalara ücretin tamamını peşin ödemeyin. 


Üretim yapılacak ve malzeme alınması gereken tadilatlarda durum farklıdır. Firmalar sürekli çalıştığı müşteri olsun veya olmasın, ürün bedelinin en az yarısını (genelde tamamı) peşin alır ve sonra imalata geçilir. Burada dikkat edeceğiniz nokta; imalata girmeden işi düzgün istişare ederek teyit etmeniz. Bu konuda satıcının en büyük sorumluluğu müşteriden gerekli bilgiyi doğru almaktır.



6-Tadilat yaparken zamanlama nasıl olmalı?


Ev tadilatında sorun yaşamamak için, bazı işlere doğru zaman ve adımlarda ilerlemeniz gerektiğini unutmayın. Bu, ileriye yönelik verimli sonuç almanızı sağlar. 


Bahar ve yaz ayları inşaatlar canlanır, tadilat sezonu açılır. Ustaların işten işte koştuğu yoğun dönem başlar. Siz, ''yaz gelince şunu yaparım' derken, o an herkes aynı şeyi düşünecektir. 


Görüştüğünüz usta gelmeyebilir,  yoğunluk sebebiyle yeteri özeni göstermez, araya başka iş alır, salla pati iş çıkarır. Bunlar olmasa bile uzak tarihe gün verebilir. Sürekli bekler durursunuz. Bu sorunlar iş sezonları değil, sektörde arz talebin fazla olduğu bölgelerde sürekli var. Çünkü iş çok, yapacak usta yok. 


Buna rağmen bazı işleri mümkün olduğunca sezon dışına bırakın. Sektörün yoğun olduğu pik döneme denk getirmeyin. Bunu aşağıda örnek vererek açıklayalım;


7-Tadilat yaparken hangi işler ne zaman yapılır?

Çatı aktarma, balkon kapama, pencerelere pimapen taktırma, camlara ya da balkon kapısına sineklik gibi tadilatları yaz yoğunluğu gelmeden kış ayları tercih edin. Veya sezon sonu ekim- kasım aylarını bekleyin. Bunları yapan firmalar yaz ortası çok yoğun olacaktır.


Duvar boyanmadan yere parke döşemek risklidir. Küpeşte korkuluk yapılacak ise zemin tamamlandıktan sonra 2 gün bekleyin.


Evde tadilat yaparken kırdı döktü işler bitmeden temiz işlere asla geçmeyin. Birbirine engel olmayacak işlerde farklı ustaların aynı anda girip çıkması tadilatı hızlandıracaktır. Dayanışma ve entegrasyon sağlar.



Eski ahşap doğramalar bakım gerektirdiği için, pimapen ile değiştirmek sağlıklı karardır. Eğer balkon kapaması olarak düşünüyorsanız, alüminyum doğrama veya cam balkon tercih edebilirsiniz. Bunlar yapılırken zemine yeni duvar örmek veya mermer konması gerekebilir. Bu durumda öncelikle mermer ustası gelmelidir. 

fanlı banyo menfezi
fanlı banyo menfezi

Banyo tadilatı yaptırırken Fayans örülmeden havalandırma menfezi siparişi verebilirsiniz. Eğer menfez siparişini önden veriyorsanız, ürünü aldıktan sonra fayans ustasına verin. Ustanız duvar boşluğunu ürüne göre ayarlayıp monte edecektir. Şayet banyonuza fanlı menfez alıyorsanız, kurulum ve montajı en son elektrik ustası yapmalıdır. 


Banyo tadilatı ve fanlı menfezler ile ilgili makale yazısını BURADAN  okuyabilirsiniz. Ürünü BURADAN inceleyebilirsiniz.


Tadilat yaptığınız evin pencere veya bankon kapısına sineklik sipariş veriyorsanız, işler bitip ortalık temizlendikten sonra montajı yine en son yapın. Sineklik gibi kibar ürünleri alır almaz monte etmeyin.


Sürgülü katlanır sineklik modelimiz ÜRÜN SAYFASI



Boya badana işlerini yazın yapın. Kışın evin içinde boya yapmak zorunda kalıyorsanız güneşli kuru havayı tercih edin. Özellikle Yağışlı havalarda boya işlerinden uzak durun. 


Evde tadilat sonrası boya,  fayans gibi arta kalan malzemeleri bir kenarda saklayın. İleride muhtemelen gerekli olabilir. Çünkü birebir aynı deseni, aynı renk tonunu bulmak zor olacaktır. 

Eski çürümüş su tesisatları her mevsim değiştirilebilir. Zaten patlayan boru varsa acil tadilat gerektirir. Eğer acil durum yoksa rutubetli bölgenin kuruması beklenmeli. Yoksa lokal küf sorunu başlayıp birkaç ay kusmaya devam edecektir. Bu yüzden yaz ortası ideal zamandır. 


Evde rutubet ve küf sorunları varsa, konuyu derinlemesine ele alan makalemizi BURAYI TIKLAYARAK okuyun.


Fayans üstüne fayans olur mu?

Banyoda tadilat yaparken yerin koşullarına göre eski fayanslar sağlam ise üstüne fayans yapabilirsiniz,  ama zemin yükseliyor, kot farkı oluyorsa tavsiye etmeyiz.  Bu durum kapıların sürtmesine de yol açabilir.  Ayrıca üst üste konan fayansların küçük banyolarda alan daraltacağını unutmayın. 


Öte yandan; Beklenmedik aksaklık, bütçe yetersizliği ve yetişmeyeceğine karar verdiğiniz durumlarda elbette tadilatı erteleyebilirsiniz. Önemli olup olmamasına göre sırada öncelikleriniz değişecektir.


8-Ev tadilatını uygun bütçe ile yapmak..

Evde Tadilatı mümkün olduğunca ekonomik şekilde yenilemek isteyeceksiniz. Para kolay kazanılmıyor, her şeye para yetişmiyor. Maliyetler genelde tahmin edilenden fazla çıkacaktır. Evdeki hesap asla çarşıya uymaz. Özellikle enflasyon dönemi fiyatlar sürekli arttığı için bunu kestirmek zor. Bütçe varsa kimi şeyleri fiyatlar yükselmeden alıp bitirmek isteriz. 


Niş yerine sade ürünler tercih edilebilirsiniz, ama ucuz diye kalitesiz malzemelere yatırım yapmayın.  Kimi ürünler doğası gereği kaliteden taviz verilemez. O ürün gruplarında fiyat odaklı değil,  içerik ve kalite odaklı seçim yapın. Aksi halde astarı yüzünden pahalıya gelir. 


Bir atasözü bunu çok net açıklıyor; ''Ucuz etin yahnisi yenmez..'' Çünkü her etle yahni olmaz. 


Aynı şey usta ve yapılan işçilik içinde geçerli. Fiyat teklifi alırken dikkatli olun. Birden fazla kişiden teklif alarak fiyatları karşılaştırın. Ancak, en düşük fiyatı sunan ustanın her zaman en iyi seçim olmadığını bilin. En pahalı iş veya hizmetinde en iyisi olmayacağını unutmayın. 


9- Taşınırken Ev Nasıl Toplanır?


Ev tadilatı bittikten sonra, sancılı diğer zaman taşınmaktır. Eğer çok eşyalı eviniz varsa Allah kolaylık versin. Planlı veya plansız tarihte taşınacağız evde önceden gerekli bakım, tadilat ve kaba eksiklerin bitmiş olması gerekir.  


Taşınmadan evvel eşyaların yeni eve sığıp sığmama durumu hesap edilmeli. Önceden ölçü alarak kontrol yapmak iyidir. Sonra ‘’şunu bir de şuraya çekip deneyelim’’ derken yorgunluk artar. 


Günümüzde yeni evler zaten iyice küçülmeye başladı. Hatta iki damla nefes alacak balkon dahi kalmadı. Balkon deyip geçmeyin, evin akciğeri kadar önemlidir. Balkon demek hayat demektir. 


Eski evden kalan kalabalık eşyalar başımıza dert oluyor. Çoğu insan o sevdiği eşyayı elden çıkartmanın üzüntüsünü yaşıyor. Çünkü koyacak yer yok. 


Ev taşıma hazırlıklarına 2-3 hafta önceden başlayın. Günlük işlere dalıp ‘’vakit var’’ demeyin.  Zaman çok hızlı akar ve telaş derken 1 hafta yatsanız geçmeyen yorgunluğa sebep olur.  


Kullanmadığınız mutfak eşyalarını ya da mevsimi olmayan kıyafetleri boşaltıp kolilere yerleştirin. Vitrinleri, dolapları boşaltıp koli yaparken içinde neyin ne olduğunu belirten notlar yazın. Bu aksiyon taşımayı daha güvenli ve sonra yerleştirmeyi kolay hale getirir. 


Toparlanma işleminde kırılacaklar ile kırılmayacakları ayrıştırın,  birbiri ile kombin olacak şekilde yerleştirin. Evi sizin yerinize toplayıp yerleştiren profesyonel ekip olsa bile, incik boncuk işlerin her zaman size ait olacaktır.


10- Son Tavsiyeler..


Makalemizin başında ev tadilatı yapmanın sancısından bahsettik. Bunları tek tek uyguladığınızda belki yine ufak tefek aksaklık yaşayacaksınız, ama yorgunluğu daha az olacaktır. 


Evinizde tadilata girerken mutlaka doğru malzeme ve mantıklı uygulamaya yatırım yapın. Ev dekorasyonu,  inşaat, tadilat gibi aksiyonlar ne kadar bütçeye dayalı olsa da ileriye yönelik atacağınız adımlar paranızı koruyacaktır. Çünkü yanlış kararların telafisi olmayacak.


Şu gerçeği makalenin başında söyledik, ama yine hatırlatalım; İşleri aşırı didiklemekten kaçının. Çünkü nasıl olacağını fazla kurcalamak sizi gereğinden çok yıpratır. 


Bir müşterimiz (genç mimar) elinde menfez profili ile kapı kapı tüm menfez üreticilerini dolaşıyor. Ona sunulmuş şeylerin fiyatı cazip geliyor, ama hiç biri asıl istediği işi görmüyor. Yani müşteri beklentisi dışında önemsiz şeylere odaklanmış. Bu arayış devam ederken fiyat teklif süresi ve projenin teslim zamanı doluyor.


Sonuç olarak, bir işi yaparken uğraşınıza gerçekten değip değmeyeceğini bilin. Hiçbir şey sağlıktan ve boşa harcanan zamandan daha kıymetli değil.


Not:

Biz, ev tadilatı veya dekorasyon firması değiliz. İnşaat şirketi olarak sektör içerisinde sipariş üzerine ölçüye göre alüminyum havalandırma menfezleri, müdahale pano kapakları ile Sineklik üretimi yapıyoruz. 


İhtiyacınız olan ürünleri e-ticaret sitemizin ürün kategori sayfalarından inceleyebilirsiniz. Diğer makale yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. Bütün makale yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz..