Sepet
Sepetin şu anda boş.
ingilizce
Alücan MetaL

Sineklik ölçüsü nasıl alınır?

Erdem Kılıç - Monday, March 13, 2023

Her türlü kapı pencerede doğru ve hatasız SİNEKLİK ölçüsü alma tekniği. Pvc, ahşap, çelik kapı, demir kapı, cam balkon, sürgülü doğrama..

Image
Sineklik ölçüsü almak için bir kaç farklı yöntem kullanılır. Kapı pencere modeli veya yerin teknik detayına göre ölçü alma şekli değişebilir. Bu makalemizde farklı yerlerde ölçü alma yöntemlerini tek tek uygulamalı olarak ele alacağız. Aşağıda PVC pimapen, ahşap doğrama, cam balkon, sürgülü doğrama, daire çelik kapı vb yerlerde nasıl ölçü alınacağını göreceğiz. Hazırsanız başlayalım..

1 - Pimapen (PVC) üzerinde ölçü alma yöntemi


Ölçü alırken bir temel mantık var. Kapı veya pencere kanadı ne tarafa açılıyorsa sineklik öteki yüzeye monte edilir. O halde biz asıl monte edilecek yüzeyden başlayalım. Aşağıda gördüğünüz en sağlıklı ölçü tekniğidir, her türlü zeminde kusursuz bir şekilde sineklik ölçüsü almanızı sağlar. Çünkü olası daralma ve kör alanlarda sağlama yapabileceksiniz.

Sineklik dıştan dışa bitim ölçüsü hesaplayın

Yukarıda ki yöntem, pileli (sürgülü ) sineklik için en temiz yoldur. Ancak, menteşeli sineklik için bu yöntemi düşünüyorsanız; menteşe + kilit için 1.5 cm solda, 1.5 cm sağda ek pay bırakmanız gerek.


Pimapen doğramalarda contadan contaya iç ölçü alma yöntemi


Bu ölçüye conta (fitilden fitile) ölçü diyoruz. Menteşeli sineklikler için uygun ölçü budur. Yanlara + 2.5 cm sineklik çerçevesi biner. Pileli sineklikler için de aynı yöntem kullanılabilir. Fakat bu şekilde ölçü aldığınızda öteki yüzeyden bitmiş ölçü sağlaması yapmanız gerekir.


2- Ahşap kapı ve pencerelere sineklik ölçüsü nasıl alınır?


Yukarıda contadan contaya (fitilden fitile) alınan ölçünün ahşap kapı ve pencere üzerinde gösterimini burada görebilirsiniz. Bu şekilde ölçü alırsanız yanlara pay bineceği için, yine dışarıdan bitmiş ölçü sağlaması yapılmalıdır veya o payları yerinde hesaplayarak sinekliğin bitmiş ölçüsünü verebilirsiniz.
Sineklik ölçüsünü ne şekilde alıyorsanız üretim yapacak firmaya bunu söylemeniz gerek.
Sineklik ölçüsünü ne şekilde alıyorsanız üretim yapacak firmaya bunu söylemeniz gerek.

iç ölçü alma tekniği
iç ölçü alma tekniği



3- Cam balkonlarda sineklik ölçüsü nasıl alınır?

Cam balkon son yıllarda çok popüler oldu. Cam balkon kapaması olan yerlerde en uygun sistem sürgülü sineklik, yani pileli katlanır modellerdir. Genişliği 2 metreye kadar yekpare yapılabilir. 2 metreden geniş ölçülerde tülde esneme olacağından yan yana iki sineklik yapılması tercih edilir.

Sineklik cam balkonun üst ve alt çerçevesine monte edilmektedir. Dolayısı ile, burada yine bitmiş ölçü alma yöntemi kullanılır. Aşağıda örnek çizimlere dikkat ediniz..
Şema 1: cam balkonda sineklik ölçüsü alma
Şema 1: cam balkonda sineklik ölçüsü alma


şema 2: cam balkonda sineklik ölçüsü alma şekli
şema 2: cam balkonda sineklik ölçüsü alma şekli

Cam balkonlarda bazı durumlarda giydirme profili yapılması gerekir. Çünkü cam kanadın arka tarafı açılırken dışarı doğru 2-3 cm çıkıntı yapacaktır. Bu çıkıntı sinekliğe engel olduğu için öncelikle araya ek profil veya kasa dönülür. Bu teknik detay ek maliyet oluşturur.
Yani bu çıkıntıdan bahsediyoruz..


Cam balkonlarda önemli bir detay..!


Bazen katlanır cam balkon önlerinde küpeşte korkuluklar çok yakın mesafe olması araya sineklik monte etmeyi zorlaştırmaktadır. Sinekliklerin taşma kalınlıklarını bilerek uygulama yapmak gerekir. Örneğin bizim profilimiz bu tarz sorunlu yerlere özel tasarlanmıştır. Taşma kalınlığı 18 MM dir. Yine de bu tarz yerlerde satıcı ile iletişime geçip teyit alınması çok önemli.. Piyasada ki her pileli sineklik her yere uygun değil.

4- Dış çelik kapılara sineklik ölçüsü nasıl alınır, daire giriş kapısına olur mu?


Dış çelik kapılara pileli veya menteşeli açılır sistem uygulanabilir. Menteşeli açılır istendiğinde boş bir kasa ve onun üzerine açılır sineklik yapılması gerekir.

Çelik kapılarda montaj yeri engebeli oluğu için, ölçü temiz ve çok dikkatli alınmalıdır. Monte edeceğiniz yerin durumuna göre 2 farklı ölçü alma yöntemi vardır. Bu iki yöntemi dikkatlice inceleyelim;

1. yöntem (yüzeye monte)


Aşağıda, çelik kapınızın dış pervaz üzerine monte edilecek şekilde bir ölçü alımı görebilirsiniz. Kavisli yerlerin arası ve alt mermer çelik kapınızın kasasına sıfır hiza olduğu durumda bu yöntem uygulanabilir.
Okla gösterilen yüzeye sinekliğin kasası binecek.
Okla gösterilen yüzeye sinekliğin kasası binecek.

Eşik kapı pervazı ile eşit olmalı,  bazen dışarı çıkıntılı yapar ve engel olabilir.
Eşik kapı pervazı ile eşit olmalı,  bazen dışarı çıkıntılı yapar ve engel olabilir.

Hem yukarıdan hem aşağıdan sineklik çerçevesinin bineceği yerler ok işaretinin ucu ile belirtilmiştir. Bu şekilde ölçü almanız için, aşağıda mermer eşik ile kapı pervazının birleşik hiza olması gerekir.

yani buradan bahsediyoruz. 


Bu kısım eşit ise sineklik üstüne yaslanır. Eğer mermer dışarı çıkıntı yapıyorsa sinekliği bu sefer mermer üzerine oturtacak şekilde ölçü hesaplamanız gerekir.
Bu kısım eşit ise sineklik üstüne yaslanır. Eğer mermer dışarı çıkıntı yapıyorsa sinekliği bu sefer mermer üzerine oturtacak şekilde ölçü hesaplamanız gerekir.



2. yöntem (Kasa içine girecek şekilde)


Sinekliği kapı pervazının içine yerleşecek şekilde ölçü alıyoruz. 2 3 mm küçük olmasında sakınca yok, ama 1 mm dahi büyük olmamasına dikkat etmeniz elzem.
Burada kasanın içine oturtuyoruz.
Burada kasanın içine oturtuyoruz.

ölçüyü mutlaka 4-5 milim küçük alın ki sineklik yerine rahat sığsın.
ölçüyü mutlaka 4-5 milim küçük alın ki sineklik yerine rahat sığsın.

Bu yukarıdaki şekilde ölçü aldığınızda satın aldığınız firmayı mutlaka uyarmalısınız ki, ölçüyü keserken dikkat edip milimetrik yapsınlar. Bu yöntemle çok hassas ölçü almak gerekir.


5 - Sürgülü kapılarda sineklik ölçüsü nasıl alınır?


Tek kanat sürme kapı veya pencerelerde yan tarafta sabit cam varsa, açılır olan kısmın 4 kenarı müsait olması halinde tüm sineklik modelleri uygulanabilir. Dıştan dışa bitmiş ölçü hesaplayabilirsiniz. Yani en yukarıda ilk gösterdiğimiz temel ölçü yöntemi uygulanır.

Bu aşağıda solda gördüğünüz kısım sabit cam olduğu için, hem sürme kayar tekerli sineklik yapılabilir (tam boy genşlik ray ölçüsü alınır) veya sadece açılır kanada pileli katlanır sineklik istiyorsak contadan contaya veya yanlara binme payı verilerek bitmiş ölçü hesaplanır. Kısacası bu aşağıdaki kapıya her türlü sineklik olur.
Sürme kayar tekerlekli sineklik ölçüsü alma yöntemi
Sürme kayar tekerlekli sineklik ölçüsü alma yöntemi

Her iki kanadı iki tarafa hareketli doğramalarda ise; pileli veya sürme (kayar tekerlekli) sineklik uygulanır. Bu aşağıda gördüğünüz çift açılım bir kapıdır. Dolayısı ile, ok işareti ile gösterdiğimiz alana pileli sineklik uygulaması yapılır. Sürme tip tekerli sistem isteniyorsa yine aynı şekilde ölçü alınır.
Bu yöntemle sürme sineklik de pileli katlanır sistem de olur. 
Bu yöntemle sürme sineklik de pileli katlanır sistem de olur. 
Çift açılım sürgülü doğramalarda bir detay var..
Hareketli olan kısımlar dışarı çıkıntı yaptığı için, üst ve alta giydirme profili veya 4 kenara kutu çerçeve yapılır, sineklik onun üzerine monte edilir. Mesela yukarıda ki doğramada üst ve alta giydirme profili şarttır, ama iki duvar arası olduğu için 4 kenara kutu profil dönerek maliyet artırmaya gerek yok. Sadece üste ve alta konması yeterli olacaktır.

Bahsettiğimiz şey bu..







Son söz;


Bir çok sineklik satıcısı internette ölçü tarifi verirken müşterinin amatör olduğunu unutuyor. Müşteriye sürekli iç ölçü aldırıyorlar ve payları biz ekleriz diyorlar. Bu yanlış. Müşteri satıcının profil yapısını bilmiyor, satıcı nerede kadar boş alan olduğunu bilmeden kafasına göre 4+4 ekliyor.


Yukarıda bir çok farklı teknik açıklamaları ve çizimli göstergeleri incelediniz. Montaj alanı, oraya uygun olan sineklik modeli gibi seçimleriniz ölçü alma şeklini oldukça değiştiriyor. Nerede ne şekilde metre tutacağınızı doğrudan etkiliyor.
Ölçüyü nasıl alırsanız alın, bitmiş net ölçü sağlaması yapmadan sipariş vermeyin.
Daha farklı ölçü alma yöntemleri de mevcut, ama kafa karışıklığı olmaması için hepsini açıklamıyoruz. Mümkün olduğu kadar en basite indirgedik.

Ölçü alma şekli ilk etapta karmaşık gördüğünü düşünebilirsiniz. Aslında burada dikkat edilecek tek şey mantığı anlamış olmak. Pencere modeliniz neyse onunla ilgili ölçü yöntemini tekrar tekrar okuyup yerinde inceleyebilirsiniz. Böylece ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız.

Bunu bir minibüs şoförünün araba kullanırken para alıp para üstü vermesi gibi düşünün. Siz araba kullanmanın mantığını anladığınız an, para alıp üstünü vermek zor olmayacak.

Firmamız sadece alüminyum menfez ve sineklik imalatı ile hizmet vermektedir. Ürün sayfasına girerek her model hakkında ona özel bilgileri inceleyebilir, fiyatları görebilirsiniz. Ayrıca diğer makale yazılarımızı da okumanızı öneriyoruz. Aklınıza takılan konularda her zaman destek alabilirsiniz.

Sineklik seçerken neye dikkat etmeliyiz?

İlgili maka için BURAYA TIKLAYIN