Sepet
Sepetin şu anda boş.
ingilizce
Alücan MetaL

İnternet alışverişinde Dikkat edilmesi gerekenler

Erdem Kılıç - Wednesday, November 29, 2023

Sorunsuz, güvenli ve keyifli internet alışverişi nasıl yapılır? Ürün seçiminden sipariş işlemine, kargo aşamasından ödeme güvenliğine kadar bir çok önemli hususa bu yazımızda cevap bulacaksınız. Bu yüzden makalemizi dikkatle okumak her açıdan yararınıza olacaktır.

Image
İnternet alışverişi günümüzde alıcı ve satıcıyı buluşturan önemli bir yere sahip.

Eskiden cadde pazar dolaşır, ihtiyaç olan malı bakıp beğenerek karar verirdik. Yani somut nesnelliği olan ürün alırdık. Bugün dünya değişti. İnsanlar artık mağaza dolaşmayı zaman kaybı görüyor. Çünkü tüm ihtiyacını internet üzerinden kolayca buluyor ve birkaç tıkla ne arıyorsa kapısına geliyor.

Bunların hepsi kullanmayı bilen tüketici için nimet. Ancak, toplum olarak internet alışverişinde henüz yeteri kadar bilinçli olduğumuz söylenemez.

2003’ den bu yana e – ticaretin içindeyiz. Deneyimlerimizden yola çıkarak size faydalı olacağına inandığımız hususları aktarmak istiyoruz.

İnternette satılan ürünlerin fiyatı niye daha ucuz?


Bunun bir çok sebebi var. Ucuz olması veya bu algının verilmesi aslında ürünü gözle görmeden, elle dokunmadan temsili fotoğrafa bakarak alıyor olmaktır. Kargolar da risk faktörü. Bunların tüketiciye bir şekilde cazip hale getirilmesi gerekir.
Tabi gerçekten ucuz ürünlerde var. Çünkü internet alışverişinde doğrudan üretici- ithalatçıdan alırsınız, aracı veya montaj hizmeti olmaz, sorumluluk sizindir. Firmalar geniş kitleye satış yaparak sürümden akış sağlar. Elde kalan stok fazlası, raf ömrü geçmiş, açılıp kullanılmış defolu veya teşhir mallarda internet alışverişinde kolayca satılabilmektedir.

Online alışverişte giderlerin fiziksel mağazaya göre az olması kısmen doğru. Bu aslında sektöre göre değişiklik gösterir. Örneğin; Takı veya hazır kıyafet satışı yapanlar evini depo olarak kullanabilir ve dükkan gideri olmaz. Bu yüzden piyasa fiyatının altında satılabilir. Ancak, sipariş üzerine mobilya üretip satan bir marangoz için bunu söylemek çok zor.

İnternet alışverişinde genel iade sebepleri...

Son yıllarda sık yaşanan sorunlardan biri iade. Bunun bir çok sebebi var. Aldığınız ürün düşündüğünüz gibi çıkmaz, kalitesi beklediğiniz gibi değildir. Nedeni basit. Çünkü temsili bir fotoğrafa bakarak alışveriş yapılır. Üstelik ucuz olduğu için tercih edilir, sonra faydasız olduğu anlaşılarak pişman olunur.

Peki, üründe kusur veya hatalı gönderim yoksa neden iade yapılır?

Burada çoğu zaman tüketicinin dikkatsiz alışveriş yaptığını görüyoruz. Örneğin; ihtiyaca uygun olduğuna tam karar verilmiyor. Model, beden, renk veya açıklama yazısına dikkat edilmiyor. Ya da sipariş sonrası başka yerde daha ucuza bularak onu iade edip öteki yerden almak isteniyor.

Aracılık eden pazaryeri alışveriş sitelerinde ürün bilgilerinin görülemeyecek şekilde sayfanın altlarında olması da buna sebep oluyor. Platforma hakim olmayan müşterinin gözünden ürün açıklamaları kaçıyor. Mesela; müşteriyi arayarak, ‘’sineklik ölçüsünü açıklamadaki gibi mi aldınız?’’ diye soruyoruz. Müşteri orayı görmediğini söylüyor.

Cayma hakkı olmayan ürün sipariş ederken daha fazla dikkat edin

Özellikle iade hakkının geçerli olmadığı kişisel üretimler, fiyatı borsalarca değişen emtialar, kırtasiye ve elektronik cihazlar, kurulum gerektiren mallar alırken ürünün tüm detaylarından emin olmak gerekiyor. Bu tarz ürünlerin satışını yapanlarında eksiksiz bilgi vermesi yasal zorunluluk.

İnternet de sipariş verirken mağazayla iletişimin önemi..

Sipariş öncesi veya sonrası satıcılarla iletişim kurmaktan asla çekinmeyin. Size ürünü gönderen e ticaret siteleri değil, oraya ürün listeleyen mağazalardır.

Açıklama kısmında yazıyor da olsa, aynı şeyi tekrar sorup aklınıza takılanı öğrenin. Kafanızda soru işareti kalmasın. Bu sayede olası sorunları baştan önlemiş olursunuz. Robotik cevapla ağzından karga burunla laf alınan satıcılara karşı dikkatli olunmalı.

‘’Siparişi gireyim, mağaza beni arayıp bilgi verir’’ diye düşünmeyin. Bir çok pazaryeri alışveriş sitesinde iletişim kısıtlaması sebebiyle, soru gelmeden mağazanın müşteriyle iletişim kurması mümkün değil.

Cayma hakkı nasıl kullanılır?

Tüketicinin korunması kapsamında yasalarca online satışlar için verilmiş bir haktır. Fiziki satışlarda ise firmalar kendi politikalarını uygular.

Yasal olarak Cayma hakkının geçerli olduğu ve olmadığı ürünlere ve bu ürünlerin hangi şartlar altında iade edilebilir olduğunu iyi bilmek gerekiyor.

Bu bilgiler ödeme yaparken mecburi olarak kabul ettiğimiz, ama uzun olduğu için okumadığımız mesafeli satış sözleşmesinde yazıyor. Ancak, toplum olarak okumayı sevmiyoruz. Okuduğumuz daha çok ürün yorumları ve fiyat karşılaştırmaları oluyor.

 

Yeni düzenlenen kanun neticesinde, 14 gün içinde cayma hakkı elektronik cihazlar için kaldırıldı. Müşteri paketi açmasa bile iade edemeyecek. Geri kalan ürünlerde ise (mal kusurlu değilse) iade kargo bedeli tüketiciye ait olacak. Fakat bu 2. madde Türkiye’ de henüz yürürlüğe girmedi.

İnternette sorunsuz Alışveriş için dikkat edilecek şeyler

Tanınmış pazaryeri siteleri veya farklı bir platformdan alışveriş yapıyorsanız, mağaza (satıcı) bilgilerini bir kenara not alın.

Bazı ürünlerin sezona göre satış yaptığı pik dönemler olur. İşte bu dönemde o satıcılarda ciddi yoğunluk görülür.. Anneler- babalar günü, bayram ve buna benzer özel günlerde ise kargo firmaları yoğun olacaktır. Acil siparişi kargoda olası gecikmeleri düşünerek erken vermeniz gerekir.

 


Örnek verelim; Yaz ortası cuma akşam yazlığa- köye gidecekseniz, o hafta perşembe günü sineklik siparişi verilmez. Çünkü yoğun dönemde imalat ve kargoda geçen süreci hesaba katmak gerekiyor.

Bayram öncesi ve sonrası tüm kargo firmalarında yığılma olacaktır. Uzun tatil günlerinden 4 gün erken davranmak gecikme riskini engeller.

Bazı ürün gruplarında kullanılan malzeme cinsi, teknik özellikler ve işçilik gibi etkenlere göre fiyatları değişir. Temsili internet resimleri üzerinden bunu anlamak neredeyse mümkün değil. Fiyat farkı olan ürünlerde ürün bilgileri kısmı dikkatli incelenerek karşılaştırma yapılmalı.

Kıyafet, ayakkabı, elektronik cihaz gibi ürünler alacağınız zaman mağazada iyice deneyip sonra internette ucuz bulursanız alabilirsiniz. Böylece ileri zamanlarda pişmanlık duymamış olacaksınız.

Pahalı ve marka ürünleri (özellikle elektronik, kozmetik ) yetkili satıcılardan aldığınıza emin olun.

Mağazalara yapılan ürün yorumları ve mağaza puanları referanstır. Bunlara dikkat edilmeli, ama yorumlar bazen yanıltıcı olabilir. Olumlu ve olumsuz yorumların arkasında bulunan gerçek nedeni bilemezsiniz. Örneğin bir müşterimiz; bu sinekliğin tülü ateşte yanabilir'' diye yorum yapmıştı. Ev yandı, sinekliğin mi derdine düştü, anlayamadık.

Günümüzde bazı ajans firmalar ücret karşılığı sahte takipçi, beğeni ve senaryolu ürün yorumu paketleri ile hizmet vermektedir.

Ucuz Fiyat Tuzağı

Bir ürünün aşırı ucuz olması sizi yanıltmasın. Kısa süre içerisinde sorun yaşayabilirsiniz. Ham maddesi ihtiyacınıza cevap vermeyebilir. Bir çok tüketici mağduriyetinin sebebi yanıltıcı fiyat tuzağıdır.

Her yerde 10 liraya satılan malı bir yerde size 5 liraya sunuluyorsa, orada oturup sizin düşünmeniz gerek. Ticaret yapan kimse mantıklı bir nedeni olmadan gerçek olamayacak kadar ucuz mal veya hizmet sunamaz. Gümüş fiyatına altın beklerken teneke çıkabilir. Özellikle sağlık ürünlerinde ve turizm sektöründe dikkatli olunmalı.

İnternet de alışveriş yaparken kredi kartı kullanmak güvenli mi?


Bunu anlamanın bir yolu var. İnternette alışveriş yapacağınız sitenin SSL sertifikasına (Secure Sockets Layer: Güvenli Yuva Katmanı) sahip olması gerekiyor. SSL olup olmadığını web adresinin sol tarafında bulunan güvenlik durumuna bakarak anlayabilirsiniz. Bu yoksa kart bilgileri girmeniz risk taşıyor olabilir.

Bir alışveriş sitesinde açık adres, ticari ünvan bilgileri yer alması yasal zorunluluk. Şahıs Bunların olmadığı, yeri yurdu hayalet gibi meçhul, sadece satışa odaklı reklam yapan siteler sakıncalı olabilir. Hele piyasa fiyatının çok altında ürün veya hizmet sunuyorsa kuşku duymanız gerekiyor.

Çünkü olası bir sorunla karşılaştığınız zaman muhatap bulacak veya şikayet edecek aksiyon alamazsınız.

Sanal kart Nedir?

Yüksek limiti olan kredi kartlarınızla çekim yapılmasını istemiyorsanız, internet bankacılığını kullanarak kendi belirlediğiniz limitle sanal kart oluşturabilirsiniz. Alışveriş edilecek kadar parayı sanal karta yükleyerek güvenli ödeme yapabilirsiniz.

Bu işlemi cep bankacılığı üzerinden yapabilirsiniz. Uğraşmak istemiyorsanız, geleneksel eski yöntemle doğrudan EFT yaparak sipariş verilebilir. Bu durumda karşı taraf dolandırıcı olsa bile, hiç değilse eft yaptığınız ücret yanar ve kart bilgileriniz güvende kalır. Kart bilgisi girmek istemeyen insanların en sık tercih ettiği klasik yöntem EFT.

Kapıda ödeme nedir?

Kapıda ödeme ürün bedelinin kargo firması tarafından kapıda teslim edilirken nakit veya kredi kart ile müşteriden tahsil edilmesine denir. Yapılan tahsilat daha sonra hizmet bedeli kesilerek satıcının hesabına aktarılır.

Kapıda ödeme olduğunda ürün gelince para ödeneceği için müşteriye güven duygusu verir, ama gerçek anlamda güvenlik oluşturmaz. Çünkü kargo görevlisi teslim etmeden siz paketi açıp içeriğine bakamazsınız. Bir sorunla karşılaştığınızda ücreti gidip kargodan geri almanız mümkün değil. İade talebiniz satıcı mağaza ile aranızdaki iletişime kalmıştır.

Kapıda ödeme sınırlı sektöre hitap eden bir yöntemdir. E ticaret sitelerinde kullanılmaz, daha çok sosyal medya üzerinden yapılan satışlarda görülür.

Kargoda yaşanan sorunlar ve çözüm yolları

İnternette Online satışların çoğalması pazarı genişletmekte, kargo firmalarına olan yükü artırmaktadır. Bu sebeple her geçen gün yeni bir lojistik firması doğmaktadır. Geleneksel kargo firmaları da şube ve çalışan sayısını çoğaltarak bu açığı kapatmaktadır.

Fakat yine yeterli olmuyor. Çünkü günümüzde kulak çubuğundan toz şekere kadar her şeyi internetten alır hale geldik.

Akşam bir kargo şubesine gittiğinizde yerde yığılı binlerce paket görürsünüz. Kargo personelinin bu kadar paketle boğuşması elbette kolay değil. Yaşanan keşmekeş içerisinde yolculuk eden eşyalar çok iyi paketlense bile bazen hasarlı ulaşabilir.

Çapraz kargo nedir?

En kötü senaryo çapraz kargodur. internetten bir ürün satın aldınız, size ait paket başkasına, onun ki size gelmiş. Ne berbat bir durum.

Bu sorun kargo firmasının veya satıcının yanlış adres etiketi yapıştırmasından kaynaklanır. Eğer Kargo etiketi üzerinde size ait bilgi var, ama satıcının pakete yapıştırdığı etikette başka bilgi varsa, hata kargodan kaynaklı demektir. Kargo firmaları kendi yapıştırdıkları barkodu baz alır.
Çapraz kargo sorunlarında iade talebi açmadan önce satıcı mağazayla iletişime geçerek durumu bildirin. Satıcı, kargoyla görüşme yaparak gereken aksiyonu oluşturacaktır. Aksi halde entegrasyon karışıklığı sebebiyle yönlendirme zorlaşıp uzayabilir.

Şeffaf kargo nedir?

İnternetten aldığınız ürünün teslim edilirken içeriğin görünür olması demektir. Ancak, sadece yüzeysel olarak paket görünür. Kargodan teslim almadan paketin içeriği kontrol edilemez. Bazı ürün grupları doğası gereği şeffaf kargo özelliği taşır.


Hasarlı, eksik, yanlış kargo gelirse ne yapmalıyım?


Kargo gönderen ve bekleyen insanları en çok endişe ettiren konu.. Özellikle internet alışverişinde tek ulaşım alternatifi olduğu için, müşteri değerli ürün satın aldığında ‘’ Acaba sorunsuz ulaşır mı?’’ diye sormaktan kendini alamaz.

Kargo konusunda tüketici bazı haklara sahip. Mevzuat gereği normalde paketi teslim alırken kurye yanında kontrol edip hasar varsa tutanak tutturmak gerekir. Fakat bunu pratik sahada uygulamak zor, hatta mümkün bile değil.

Kapıda ödemeli kargo dahi alsanız, paketi teslimat olmadan içini açıp bakamazsınız. Teslimat yapılınca kargo personeli sizi orada beklemez, yanında tutanak olmaz. Bu sebeple iadeniz mağaza tarafından kabul edilmeyebilir. Açıkçası kargo görevlisi başına bela istemez. Çünkü kendi ceza alacaktır.
Hasarın bariz göründüğü paketlerde ise, teslim almadan kapıda iade etmek gerekiyor.

Olası sorunlarda satıcı ile görüşüp ortak bir aksiyon sağlamanız her zaman en sağlıklı yol. Alıcı - satıcı arasında yaşanan gereksiz zıtlaşmalar tüketiciyi mağdur edip satıcıya da müşteri kaybettirir. Çünkü tüketici tekrarlayan siparişler için memnun kaldığı satıcıları tercih eder.


N11, Çiçeksepeti, Pazarama, Trendyol gibi siteler güvenli mi?


Bazı insanlar sipariş verdiği ürünü o sitesinin gönderdiğini sanıyor. Kısıtlı kategoride kendi ürünlerini satarlar, ya da depo lojistik hizmeti sunarlar.

N11, pazarama, çiçeksepeti, hepsiburada, trendyol, amazon gibi pazaryeri ticaret siteleri, alıcı ve satıcıya aracılık yapar. Ödeme sistemi açısından güvenlidir. Siz ürün alırsınız, paranız havuz hesapta tutulur, ürün teslim edildi statüsüne geçince hak ediş satıcıya aktarılır

Burada site değil, sipariş verdiğiniz satıcının güvenilir olması önemli. Yani alışveriş merkezi içinde bir dükkandan alışveriş yaptığınızı düşünün. Olası anlaşmazlıklarda yasal hukuk içerisinde kısmen müdahalede bulunabilirler. Oradaki bir satıcıyla ticari ilişkiniz olur ve memnun kalırsanız doğrudan kendisinden alışveriş yapabilirsiniz.
Mağazaların her zaman puan ve müşteri yorumlarını inceleyin.. Kimden alırsanız alın, aynı mal aynı kargo firmasına veriliyor. Önemli olan tedarikçi firmaları karşılaştırmak.

Son söz..

Ürün bilgilerini dikkatli incelemek ve satıcı ile iletişim kurup teyit almak...Cayma hakkının geçerli olmadığı ürünlerde ihtiyacınıza cevap verecek ürünü doğru seçmek..

İnternet alışverişi bilinçli ve dikkatli tüketici için her zaman güvenli, fiziki satıştan farkı yok. Kargodan kaynaklı nadir sorunlar sadece lokal yaşanan bir talihsizlik.

Keyifli, bereketli, sağlık dolu alışverişler dileriz.