Banyo havalandırma sorununu en aza indirmek için, bu makalemizde fanlı menfez üzerine aklınıza takılan sorulara cevap bulacaksınız, merak edilen konuları öğreneceksiniz. Aşağıda yer alan konu başlıklarını derinlemesine ele alacağız.
Duşa girdiğiniz zaman saatlerce buhar çıkmıyor, nem kalıyor ve istenmeyen tuvalet kokuları oluyorsa banyonuzda havalandırma yetersiz demektir. Yeterince hava almayan banyoda rutubet sorunları da yaşanır. Banyonuzda havalandırma sorunu yaşıyorsanız, ortamın müsait olma durumuna göre, banyo havalandırma fanı koymaya ya da pencere boşluğu varsa fanlı menfez kullanmaya ihtiyacınız olacaktır.
Banyo havalandırma fanı duştan sonra ortaya çıkan buharı emerek arka tarafa (dışarı) tahliye etmeye yarar. Çalıştığı ortamda nem seviyesini kontrol altında tutmak için tasarlanmış mekanik sistemdir. Büro, depo, kahvehane, tuvalet, bekleme salonları ve sigara odalarında havalandırma amaçlı kullanılır.
Mutfaklarda yemek pişirme sırasında oluşan buhar ve yağlı yemek kokularını çeker, banyo tuvaletlerde içeriden veya dışarıdan gelen istenmeyen kötü kokuları önler. Banyo fanı kullanmak havalandırma sorunu olan yerlerde oldukça gerekli bir sistemdir.
Banyo havalandırma fanları gerçekten etkili oluyor mu? Kimi banyolarda hemen 5 dakikada etkisini gösterirken, kimi yerde 30 dakikadan uzun olabilir. Takacağınız yerin bulunduğu ortam şartlarına göre etki süreleri farklılık gösterecektir. Çünkü yerin konumu, banyonun metrekaresi, tavan yüksekliği, havalandırma penceresinin çatı ile arasındaki mesafe bile önem kazanıyor.
Eğer banyonuzda havalandırma menfezinin yeri buharın zor tahliye olacağı çok diplerde uzak köşede duruyorsa etkisi biraz geç olacaktır. En doğrusu tavana yakın, ama mümkünse duş kabin ile karşı paralel konumda yer almasıdır.
Şunu unutmayın, banyo havalandırma fanı çalışırken ortam aynı zamanda taze hava girişine ihtiyaç duyar. Duş yaptıktan sonra buhar çekilene kadar kapıyı hafif aralık bırakın. Yani hava akımı (cereyan) sağlayın. Bunu yaptığınızda banyo havalandırma fanlarının daha verimli çalıştığını göreceksiniz.
Mekanik cihazlar doğal etkileşimle eş zamanla bir çalışır. Uçağı düşünün; Onu hızlandırıp ivmeyle ileri gitmesini sağlayan şey motorlarıdır, bu hızı motorun gücünden alır, ama havada tutunup uçmasını sağlayan güç ise kanatların altında sıkışan basınçlı hava akımıdır.
Havalandırma pencereniz yukarıda örnek fotoğraf gibi, pvc pimapen ya da ahşap doğrama olabilir. Açılır camı menteşeden çıkarıp kasa üstüne fanlı menfez takın. Size vereceği sonuç fark edilir şekilde artacak. Zira 90 derece ayarlanabilir hareketli slaytlar ortamda sürekli hava sirkülasyon verecek şekilde tasarlanmıştır.
Banyo havalandırma menfezi taktığınız yerde pencereniz kapalı hava kanalına bakıyorsa, arkada durağan hava olduğunu bilin. Komşudan çıkan size, sizden çıkan ona gider. Çatıda açık baca çıkışı olup olmadığına emin olun. Ayrıca bodrum girişlerinde 10 cm çapında havalandırma yeri olmalı, yoksa açılmalı. Bunları apartman yöneticileri ile istişare edilerek bilgi alabilirsiniz.
Matematiksel olarak itiş + emiş prensibi diyoruz. Sirkülasyon sağlayacak etki olmadığında fanlı menfez işlevini yine görür, ama gereğinden uzun çalışma gerektirir.(Motor çok güçlü dahi olsa)
Banyo havalandırma sorunu bulunan bir ortamda fanlı menfez çalıştıktan sonra, dışarı tahliye ettiğiniz kirli hava bazen geri tepebilir. Bu durum özellikle arka tarafı kapalı havalandırma boşluğuna (aydınlık) bakan yerde olabilir. Yapmanız gereken şey basit. Aspiratör boğazına yaklaşık 50 cm davlumbaz boru koyarak yukarı uzatmak. Borunun çatıya kadar gitmesi şart değil, sizden çıkan buharın arkada biraz irtifa almasını sağlayın yeter.
Evde banyo havalandırması için aspiratör almayı düşünüyorsunuz, ama neye göre seçim yapacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Yeni nesil banyo fanları gece kullanımı düşünülerek sessiz çalışma özelliğine sahip. Gürültü seviyesi 40-50 desibel arası değerde olur. Yani ev ortamı için idealdir. Özellikle 100’ lük aspiratör sessizlik konusunda şüphesiz en sessiz tercih.
Banyo fanı alırken genelde kaçlık olması gerektiği düşünülür. Metre küp değerlerini bilin. 1 saat içinde dönüş ve emiş hacmini ifade eder. Kullanacağınız yer ortalama olarak 5-10 metre kare geliyorsa, oraya 100 m3 hacimli, yani 100’ lük banyo fanı yeter. Zayıf kalacağını düşünüyorsanız 120' lik banyo aspiratörü tercih edin. 15 m2' den büyük alanlarda genelde 120'lik veya 150 lik banyo aspiratörü kullanılır.
Sanayi tipi modeller güçlü motora sahip, fakat rahatsız edici ses yüzünden dolayı ev ortamına uygun değil. Fabrika, depo, umumi kenef gibi endüstriyel alanda kullanılır. Üstelik banyo havalandırma menfezi üzerine montaj yapılamayabilir ya da farklı imalat çalışmaları gerektirir.
Biz, müşteri taleplerinde sipariş ölçülerinin izin verdiği şekilde farklı ebatlarda banyo aspiratörü kullanıyoruz. Bazı ölçülerde 100' lük, bazı ölçülerde 120 veya 150' lik fan. Bazen çok büyük ölçülerde 2 adet yan yana 100’ lük fan motor koyuyoruz. Akabinde fanlı menfez çift motorla çalışıyor. Hem sessiz, hem daha etkili sonuç görüyoruz. Kararı sipariş özelinde müşteri ile görüşme sonucunda belirliyoruz.
Kimi müşteriler banyo tuvalet için havalandırma aspiratörü seçerken sessiz çalışmayı esas alır, kimi içinde güçlü olması önem kazanır. Banyo havalandırması için, sessizlik + güçlü emiş için genelde en uygun olanı 120' lik fan kullanımıdır.
Diğer yandan banyo aspiratörü konacak ortamın metrekaresi kadar ürünü takacağınız yerde havalandırma için açılan menfez boşluğunun büyüklüğü de önem kazanıyor. Çünkü küçük açılan yere büyük bir fan takılması teknik sorun yaratabilir.
Havalandırma fanı her zaman tek başına kullanılamaz. Çünkü banyonuzda pencere boşluğu kare ya da dikdörtgen açılır, doğrudan cihaz takma şansı yok. Havalandırma menfezi kullanmanız zorunlu olur.. Aspiratör bunun üzerine monte edilir.
Eğer cam veya duvara açılmış yuvarlak çaplı havalandırma deliği bulunuyorsa, çapına uygun banyo fanı alarak doğrudan yerleştirin. İşin ehli ustalar düzgün hava sirkülasyonu sağlamak amacıyla, tadilat aşamasında hemen yanında ikinci delik açarak oraya da küçük baca menfezi koyar. Ancak şart değil.
(Rutubet sorunları ve çözüm yolları hakkında diğer makale yazımızı BURADAN okuyabilirsiniz. )
Banyo havalandırma fanı direkt elektrik hattına bağlanır. Dilerseniz ışık yandığında otomatik çalışır, dilerseniz ayrı hat çekerek Aç-Kapa yapabilirsiniz. Tamamen sizin tercihinize bağlı.
Kurulumu kendiniz yapacaksanız şebeke gerilimini kontrol edin. Elektrikten anlamıyorsanız bilen kişilerden yardım alın veya en iyisi elektrikçi çağırın. Çünkü bilinçsiz ve ters yapılan bağlantılar ileride motor yanmasına sebep olabilir.
Aspiratörlü menfez takacağınız yerde montajı sokağa açılan pencereye yapıyorsanız, duvar üstü yağmur engelleyici saçak (sundurma) olup olmadığına göz atın. Cihaza su gelmesin diye banyo fanı çıkışına dirsek boru takın, ağzını biraz yana çevirin, plastik kelepçe sıkarak sabitleyin.
Fanlı menfez montajı kolaydır. Duvar boşluğuna- yüzeyine direkt silikon ile sabitlenir. Duruma göre vida tercih edebilirsiniz, ancak yapışkanlı (çift taraflı) bant kullanmayın. Bunlar nemli ortamda kayıp düşmelere sebep olur.
İnşaat şirketleri toplu proje işlerinde hazır ölçü havalandırma menfezi kullanır. Genelde plastik tercih ederler, sonra o plastik ürünler sararıp çatlar. Eve taşınan müşteri daha sonra iyisini alarak değiştirir.
Yapı marketlere üretilen hazır ölçü fanlı menfez modellerinde ise; genelde üst- alt kısma sac döşenir, Kasa üstüne bir kaç sıra açılır kanat dizilir. Böyle olması maliyeti düşürür, tüketiciye cazip fiyat çıkar. Fiyat tabi ki önemli, ama yetersiz gelen havalandırma boşluğunu yarı yarıya daralır.
Biz, daha farklı üretim uyguluyoruz. Fanlı menfez imalatında motoru arkasına monte ediyoruz. Amacımız Su sıçrama riskine karşı korumak, tam boy açılır kapanır slaytlar ile ortamda maksimum alan kazandırmak ve estetik durmasını sağlamak.
Ayrıca, fanlı menfez modelleri piyasada genellikle arkası düz yapıştırma imal edilir, e ticaret siteleri, yapı market gibi yerde satışa sunulur. Müşteriden ölçü teyit etme alma zorunluluğu olmaz. Ölçüye bağlı olmadan fayans yüzeyine yapışır. Böylesi açıdan bakınca satıcıya avantaj sağlar, iş yükü azalır. Tabi biz de yapı marketlere aynı şekilde yapıp satıyoruz, ama mümkünse ilk tavsiyemiz değil.
Banyo havalandırma menfezi normalde en sağlıklı arkası duvar boşluğuna oturacak şekilde imalat. Çünkü ölçüsü büyüdükçe ağırlık artıyor. Üzerine takılan aspiratör de bunu daha ağır hale getiriyor.
Fakat monte edeceğiniz yüzey bozuk olabilir, kenarda çirkin alanları kapatmanız gerekir. O vakit arkası düz havalandırma menfezi tercih edilir. Biz, her siparişte müşteriden yerin fotoğrafını istiyoruz. Yeri görünce teknik yapısına ideal olana karar veriyoruz.
Banyo havalandırma fanları neden arıza yapar? Öncelikle bu soruya da cevap verelim. Aspiratör arıza çıkardığında bunun iki sebebi var; Evde kablo uçlarını hatalı montaj yapmış olabilirsiniz ya da elektrik kesintilerinden sonra düşük veya yüksek voltaj gelmesinden kaynaklı motor yanmış olabilir.
Kısacası banyo havalandırma fanları çalışmama durumununda marka modeli önemli değil. Arıza çıkarma ihtimali hepsinde mümkün. Elektronik cihazlarda şans işi. Olası bir sorun yaşandığında aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Banyo fanı ön yüzeyde bulunuyorsa çıkarıp yeni cihaz takın. Arkasında yer alıyorsa menfezi duvardan sökerek sineklik ızgarayı çıkartmanız gerek. Sonra vidaları söküp aynı yere yeni banyo fanını koyup vidalarını sıkın.
Havalandırma menfezi takılı olduğu yerden kolayca sökülür. Maket bıçağı ile silikonu az kazıyın, arasına düz tornavida geçirince rahatça çıkacak. Hem sökmüşken temizlik yapma şansınız olacak. Çünkü haşere girmemesi için arkasına konan ızgara araları zamanla tozdan tıkanıyor. Bu kısmı da komple suda yıkayıp kurumasını bekledikten sonra yeni banyo fanı monte edebilirsiniz.
Banyo havalandırma sorunu üzerine merak edilen teknik konuları paylaştık. Bilmeniz ve yapmanız gerekenleri aktardık. Hazırladığımız makale hem müşteri deneyimleri, hem de kendi tecrübelerimiz sonucu kaleme alındı.
Makalemiz size yarlı olduysa sosyal medya hesaplarınızda paylaşırsanız seviniriz. Belki sizin değil, ama bir başkasının öğrenmeye ihtiyacı olabilir.
Faydalı olacak benzer içeriklerimizi okumak için, ALÜCAN- TÜM MAKALE YAZILARINA göz atın.
Evde rutubet ve küf sorunu ile nasıl başa çıkılır? konulu makalemizi de okuyun.
Banyo havalandırma fanı ve aspiratörlü menfez modelimizi ziyaret edebilirsiniz. Açıklama kısmında görsel çizimlere bakarak ölçünüzü kolay alacaksınız.