Sepet
Sepetin şu anda boş.
ingilizce
Ölçüye Göre İmalat

Evde rutubet sorunuyla nasıl başa çıkılır?

Erdem Kılıç - Monday, December 2, 2024

Rutubet sorunu, küf problemi ve tesisat kaçakları hakkında her şey..

Image

Evde rutubet sorunu yaşıyorsanız baş belası. Kabarıp dökülen tavanlar, duvarın dip köşesinden başlayıp arsızca her yeri kaplayan küf yüzünden içinden çıkılmaz hal alır.


Küf sorunu olduğunda ev hanımları dökülen yerleri kazır, siler, temizler, yorulur, canı çıkar, ama nafile. Üç gün temiz kalır, sonra gulyabani gibi gelir. 


Makalemizde rutubet sebeplerini konu başlıkları altında inceleyeceğiz. Nasıl başa çıkılacağına değinip, en sağlıklı çözüm yollarını ele alacağız.


Deterjan duvarda küf lekesini temizler mi?

Hayır. Deterjan ve benzer yöntemler ile Küf lekesini temizlemek anlık etkiden başka çözüm getirmez. Ev hanımları genelde misafir geleceği zaman bu yola başvurur.


Rutubetin Zararları


Rutubetin binaya zararı; Evde Rutubet sorunu yaşam alanlarımızın karadeliği. Sosyal açıdan ortamda çirkin görünüm oluşturmakla kalmaz. Betona işleyen ıslaklık evde taşıyıcı yapı demirlerine zarar verip binaların çürümesine yol açar.     


Rutubetin sağlığa zararı Sürekli rutubet kaynaklı küf sorunu olan ortamda bulunmak üst solunum hastalıkları ya da eklem ağrılarına sebep olur. Mevcutta var olan astım gibi rahatsızlıkları tetikler. Küflü ortamda bulunan hassas kişilerde kuru öksürük, sık hapşırma gibi sorunlara yol açar. Alerjisi olan, özellikle de yaşlı insanlar rutubet olan ortamdan daha ciddi etkilenir.


Rutubetin psikolojik zararı: Rutubet yüzünden depreme karşı riskli hale gelen binalar ve sağlık sorunları yaşanması ruhsal yıpranma, endişe, korku gibi olumsuz duygulara yol açar, depresyon hali oluşturabilir.

tavan küfü
tavan küfü

Nem, Rutubet, küf nedir?

Havada bulunan su buharına nem denir. Genellikle alçak rakım denize yakın bölgelerde olur. Rutubet, Su buharının yüzey cisimler üzerinde oluşturduğu ıslaklık olarak tanımlanabilir. Küf ise, Nemli yaş ortamda sporla çoğalan bakterinin oluşturduğu mantara halk arasında verilen isim.


Küf türleri

Kara küf; Evlerde sıkça görülen ve ciddi sorun çıkartan kara küftür. Bu küf agresif yapıya sahiptir. Koyu yeşilden siyaha çalan, hızlı çoğalan küf türüdür. Sağlık sorunlarına sebep olan budur. Bir yere dadandığında onu oradan atmak kolay değildir. Tesisat ve su kaçaklarından kaynaklanır.


Sarı küf; Diğeri ise, sarı küf dediğimiz tür. Siyaha göre daha az zararlıdır, yavaş ilerler. Genelde dışta yalıtım olduğunda içten nem alan, havalandırmanın yetersiz kaldığı ortamlarda oluşur. Detaylı tadilat yapılmadığında yuvarlak kümesel daireli noktalar oluşturur, daha sonra zamanla kara küfe dönüşür.


Rutubet nerede olur, Sebepleri nelerdir?

Rutubet sorunu evlerimizde banyo, çatı, teras altında kalan odalar ve mutfak tavanlarında görülür. Ayrıca, binaların su basıp havasız kalan ya da yeterince havalandırma yapılmayan giriş-bodrum katlarında rastlanır.


Eski çürümüş su tesisatları, üst kat banyo tuvaletlerin fayans aralarında hasarlı derz olup aşınması, bakım yapılmamış çatılar, kırılan kiremitler, banyoda yetersiz havalandırma olması rutubet ve küf sorununun en temel sebepleri.


Binalarda yan kısımlar ile üstü açık alana bakan katlarda genelde dış etkenler sebep olurken, ara kat dairelerde daha çok tesisat kaynaklı sorunlar yol açar. Zemin katlarda ise, bazen topraktan gelen nem dışarı atılamadığında rutubete sebep olur.

Rutubet oluşumunda tek neden bunlar değil. Bir çok faktör mevcut, ama mevsimlerinde önemli etkisi var. Sonbahar kış ayları İç-dış ısı farkı betonlarda, duvarda yoğunlaşma yapar. Burada oluşan nem, ismine yağmurlama diye tabir ettiğimiz su damlacıkları meydana getirir. Islaklık aylarca betona tutunur. Sürekli tekrarlaması bir kaç yıl sonra rutubet kaynaklı küf sorununa yol açar.


Bu yüzden özellikle kış ayları evde küf problemi artış gösterip pik yapar. Eğer iklimsel olarak nem oranının yüksek olduğu deniz seviyesine yakın şehirde yaşıyorsanız etkisini daha fazla göreceksiniz demektir.


Eski binalarda rutubet ve küf sorunu

Evde Rutubet sorunu varsa, genelde eski binaların inşa edildiği dönemde yapılan teknik hatalar sebebiyle ortaya çıkıyor. Konu buraya gelmişken biraz ayrıntılı açıklamakta fayda var.  


Çarpık yerleşmenin hız kazandığı yılları hatırlayın. Dönemim koşullarını bilirsiniz. Düşük beton kalitesi, yetersiz, özensiz işçilik sonucu yıpranmış binalar çıkıyor karşımızda.


Eski binaların diğer sorunu deniz kumu. Asıl mesele deniz kumu olması değil, çekilip gelme şekli. Deniz kumunda deniz suyundan daha çok miktarda tuz bulunur. Kum işlemden geçip arındırma olmadan inşaatlarda kullanıldığında demirde korozyona yol açar. Demirleri tadilat sırası yakından incelediğinizde neredeyse yarı yarıya aşınıp inceldiğini görebilirsiniz. Bu oldukça ürkütücü durum.

Üstelik iyi elenmeyen kumda kalan midye kabukları yüzünden betonda düzgün sıkışma da olmaz. Göz göz boşluklar zamanla nem çekerek evde rutubet sorunu yaratarak küflenme oluşur.


Her ne olursa olsun, izolasyon en başta doğru şekilde yapılırsa yine uzun yıllar sorun çıkarmadan temiz kalıyor. Fakat yeni yapılarda bile yalıtım eksikliği, yanlış işçilikler, eksik malzeme varsa kısa sürede rutubet sorunlarına yol açıyor.


Öte yandan günümüz binaları teknolojik olarak çok hızlı inşa edildiğini de unutmamak gerek. Yapı içerisinde nem, rutubet dışarı atılamıyor. Müteahhit inşaatı müşteriye hızlı bitirip anahtar teslim verebilmek için çaba sarf ederken olması gereken aksiyonlar es geçiliyor, eksik yapılıyor veya bazen hiç yapılmadığı bile oluyor.


Bunu Kuru fasülye yapmak gibi düşünün. Sabahtan ıslatıp yumuşamasını beklemek, akşam olunca kısık ateşte 1 saat haşlamak gerek. Siz, akşam yemeğe yetişmesi için bekletmeden 30 dakika orta ateşte haşladığınızı düşünün.


Tek sorun bunlar değil..

Rutubet sorunu sadece eski binalar, beton, işçilik ya da çürüyen tesisatlar yüzünden olmaz. Yaşanan depremler, titreşimli ağır tadilatlar da yol açar. Bazen kentsel dönüşümde bitişik bina yıkılırken sizin duvara zarar verebilir. Yıkılıp kaldırılmayan moloz yığınlarının altında biriken sular yan binanın temeline sızar. Yan sıvalar üzerinde oluşan küçük çatlaklardan binanız su alabilir.


Yukarıda eski binaların kaderinden bahsettik. Bu gerçeği hem kentsel dönüşüm yıkımları, hem Kahraman Maraş merkezli deprem enkazlarında yapılan incelemelerde gördük. Bir çok bina aslında deprem yüzünden değil, rutubet sebebiyle korozyana uğrayan yapıların ömrünü bitirmesinden kaynaklandığı ortaya çıkmıştı. Betonlar kum gibi ufalanmış, demirler pastan erimişti.


Rutubet ve küf sorununa kesin çözüm nedir?

Rutubet sorunu - Su kaçağı sebebiyle oluşmuş tavan küfü.
Rutubet sorunu - Su kaçağı sebebiyle oluşmuş tavan küfü.

Kirli vücuda en pahalı markanın parfümünü dahi sıksanız fayda etmez, temiz olmak için sabunla köpürterek banyo yapmak şart. Yoksa karmaşık pis kokular tehlikeli hale gelir. Evde rutubet sorunu varsa bunu tedavi ettirin, tavan ve duvarda küf problemi yaşıyorsanız önce sebep olan faktörleri öğrenip ortadan kaldırın.



1- Yalıtım problemini çözün..

Bina duvarlarına vakti zamanında yalıtım yaptırmak çok önemli. Fakat yüksek maliyet yüzünden dış duvar yerine iç kısma uygulanıyor. Dış tarafı kaderine terk edip içeriye yalıtım yaptırmak su çekip rutubet sorunu oluşmasını engellemez. İçten içe çürümeye devam eder, ama göz görmediği için problem çözüldü sanılır. Yalıtım uygulayın, ama süs (makyaj) olarak değil.


2-Su kaçaklarını önleyin

Çatınızda kiremitleri en son ne zaman aktardınız? Periyodik aralıklarla tadilat yaptırın. Çatıdan sızan sular zeminde birikerek aşağı dairenin tavanlarını mahveder.  


Eğer ara katlarda su kaçağı varsa, genelde üst komşunun hasarlı tesisatından kaynaklıdır. Tesisat boruları çürüyüp çatlamış olabilir.

Üst kat Su kaçakları en çok alt dairelerin tavanlarını mahveder, rutubet ve küfe yol açar.
Üst kat Su kaçakları en çok alt dairelerin tavanlarını mahveder, rutubet ve küfe yol açar.

Su sızıntıları bazen de farklı yerden gelebilir. Suyun Betonda yürüyerek zayıf bulduğu kısımdan sızma ihtimali var. İşin ehli tesisat ustaları bulun. Deneyimli usta önüne gelen her yeri kırıp dökmeden problem olan bölgeyi nokta atışla bulabilir.


Günümüzde gelişmiş elektronik cihazlar sayesinde yer tespit etmek artık daha kolay. Fakat bu cihazlar her zaman doğru sonucu göstermiyor. Deneyimli usta yeri belirlediğinde ameliyata geçer. Anlamayan ustalar olmadık her yeri kırıp dağıtır, evde bir dünya iş çıkartıp gider. Kırma dökme tabi ki olacak ama doğru yerleri..


3- Tadilat bilinci..

Zirveye ulaşmak için çığ riski olmayan anı öğrenin. Havanın verimli olduğu koşulları öğrenmeden yola çıkmayın.


Evde küf varsa, tadilat öncesi rutubet sorunu olan bölge iyice kurumuş olmalı. Boya badana yapılırken izolasyonda küf önleyici spreyler, aynı özelliğe sahip boyalar tercih edilmeli. Kabarıp dökülen sıva çatlakları özenle iyice kazınmalı. Sert çizimle (süpürge sapı) vurarak çıkardığı sese göre içi boşalan yerleri kolayca anlayabilirsiniz. Orası çekiçle boşaltılmalı, harç karıp çimento ile sıva yapılmalı.

Yeri gelmişken altını çizelim. Tadilat sırası genelde alçı tercih edilir, ama doğru malzeme değil. Çünkü beton ve demire karşı zıt bileşen. Rutubet sorunu olan yeri bloke etmiyor. Dış etkenler tamir edilse bile ileride kusmaya devam edebilir. Ustalar bunu bilir, fakat pratik uygulama ve hızlı kuruma sağladığı için alçı kullanmayı tercih eder. Ustanızı özellikle uyarın.



4-Banyo havalandırma sorununu çözün.

Banyo, mutfak gibi yerler doğası gereği evlerin rutubet problemi olan yeri. Burada önemli sorun havalandırma. Banyo eğer yeterince havalanmıyorsa nemin gideceği yer olmuyor. Duş alırken aşırı buhar oluyorsa, sebebi pencerenizin iç havalandırma kanalına bağlı olması. Arkada durağan hava içerdeki buharın tahliye olmasını zorlaştırır.

Banyo havalandırma aspiratörü, fanlı menfez
Banyo havalandırma aspiratörü, fanlı menfez

Tadilat yaptırırken banyo havalandırma penceresi yoksa mutlaka açtırın. Sirkülasyon olmayan yerde nem dışarı atılamaz. Nem ve buhar gitmeyince rutubet oluşur. Doğal havalandırma yetersiz kalıyorsa Banyo için fanlı menfez kullanmak, Buharı daha hızlı tahliye etmenize olanak verir.


Fanlı menfez modellerini BURADAN inceleyebilirsiniz.



Banyo havalandırması daha detaylı bir konudur. BU MAKALEYİ incelemeyi unutmayın.


5- Tavanlarda küf sorununa çözüm

Rutubet sebebiyle tavan ve duvarlarda sürekli küf problemi yaşıyorsanız, sık sık kabarıp dökülmeler oluyorsa, her sene boya badana yaparak sorunu çözemiyor olabilirsiniz. O halde plastik asma tavan kaplamaları yaptırın.


Maliyet bütçeyi aşıyorsa strafor köpük tercih edebilirsiniz. Köpük kullanmak aslında doğru değil, ama bütçe yetmediği durumlarda idare edicidir. Köpük kaplamaların oda tavanlarında avantajı var. Sadece küfü kapatmıyor, iç yalıtım da sağlıyor.


Fakat unutmayın; Eğer 2-3 metrekare alana yayılmış kronik kara küf varsa, strafor ile kapatmak çözüm sağlamaz. Dip köşelerden başlayarak straforun üstüne geçme süresi 3-5 aydır..


Öte yandan; Yukarıda okuduğunuz yöntem rutubet problemi yaşadığınız yerde betona işleyen küfü kamufle eder. İç yalıtım sağladığından dıştan gelen rutubeti engellemez.


Günümüzde anahtar teslim yeni evlerin çoğunda müteahhit plastik tavan kaplamaları tercih ediyor. Böylece içten izolasyon sağlanıyor. Su damlacıkları tavan kaplamalarına temas ederek betona işlemiyor, küf problemi olmuyor.



6- Harekete geçin

işleri ertelemeyin..
işleri ertelemeyin..

Yukarıda sıralanan aksiyonlarda geç kalmak çözümü daha zor hale getirir. Çünkü 2- 3 metrekare alanı kaplayan küf varsa rutubet odanın iliklerine kadar işlemiş demektir. Geç kalıp sürekli ertelenen tadilatlar astarı yüzünden pahalıya gelir. Üstelik onca masraf ve emeklere karşı soruna net çözüm de getirmez.


İnsanlarla anlaşmazlık..


Evde rutubet sorunu yaşadığınız dönemler işin en zor kısmı insanlarla uğraşmak. Ev sahibi veya üst komşu anlayış gösterip tadilata yanaşmak istemez. Evi sel götürse çivi çakmanıza izin verilmez.  Sonra komşuluk ilişkileri su kaçırmaya başlar.


Özellikle eski binalarda kentsel dönüşüm planları yapılıyorsa, gereksiz masraf olacağı için büyük çaplı tadilatlara pek girilmiyor, ama gerekli tadilatlara da yanaşılmıyor. Kararsızlık, belirsizlik insanları ikilemde bırakıyor. Sonra küf sorunu ile baş başa kalıyoruz. Kabarıp dökülen sıvalar da cabası.



7- Evde nem yapan şeyleri ortadan kaldırın

Evde duş yaparken kıllar gideri tıkayarak su birikintisine sebep olabilir. Su giderini temiz tutun. Banyo içerisinde ıslak bornoz, havlu, çamaşır gibi eşya kalmamasına dikkat edin. Yaş halde duran ıslak eşyalar banyoda nemi artırır. Nem olan yerde rutubet sorunu ortaya çıkar.


Duş kabin etrafına hatalı silikon çekilmesi yine ıslak ortama sebep olur. İyi kontrol edip dış cephe için tasarlanmış kaliteli silikon kullanın. Nalbura giderek kullanım yerini söylediğinizde size doğru silikonu verecektir.


Balkonsuz evlerde oda içinde çamaşır kurutmak zorunda kalıyorsanız havalandırma sağlayın. Uyuduğunuz alanlarda mecbur kalmadıkça çamaşır kurutmayın. Bu detaylar rutubet sorunu ile banyo nemini önlemek adına dolaylı yoldan önemli.  Hepsinden öte, sağlığınız için ortamda bakteri üremesine karşı engel.



8- Evi düzenli havalandırın

Kışın soğuk havalarda bile evi sık aralıklarla havalandırın. Bunu özellikle çapraz cereyan sağlayarak yapın. Nem varsa dışarı daha kolay atılır.

Günümüzde pencerelerde bulunan ısıcamlı pimapenler iyi yalıtım sunar. Eski ahşap doğramalar gibi bakım derdi olmadan uzun yıllar kullanılır. Isı farkından kaynaklı yoğunlaşmaları engellemek için özel tasarlanmış ısıcam üstü menfezler kullanın.


Soğuk gelmesin diye kapanır özelliğe sahip menfezler olsa da (mağaza sayfamızda var) en sağlıklısı sabit sürekli hava sirkülasyonu sağlayacak ürünlerin tercih edilmesi.


Evde yer sorunu yoksa, bütçeniz uygunsa takip ve kontrol altında nem kurutucu cihazlar satın alabilirsiniz. Özellikle yeni nesil nem kurutucu cihazlardan etkili sonuç almanız mümkün. Piyasada bulup satın alacağınız bir çok platform mevcut.


Rutubet sorununa karşı diğer konular


Yeni binaya sahip olmak izolasyon doğru yapıldı anlamına gelmez. Hatalı imalat varsa su yol bulup yürür. Eğer cepheden ya da çatıdan eminseniz, o zaman evinizin içindeki nem dışarı çıkamıyor demektir. Bina ısı kaybetmesin diye bazen güçlü yalıtım malzemesi kullanımı da buna yol açıyor. Böylesi durumda havalandırma çok iyi olmalıdır.


Küf olmasın diye doğru havalandırma Nasıl olmalı?


Kışın cam pencere kapalı kalan evlerin banyo tuvaletinde vasistas pencere yerine açılır kapanır özelliğe sahip havalandırma menfezi kullanın. Cereyan oluşturması için diğer odaların kapılarını açık tutun. Cam üzerinde de yuvarlak baca menfezleri veya ısıcam üstü doğalgaz menfezler kullanımı gerekir.


Bunu bir fiil oturduğunuz evde bilinçli olarak ihmal edebilirsiniz, ama köy yazlık gibi kapatıp çıktığınız evlerde mutlaka yapmalısınız.


Küf önleyici boyalar ne kadar etkili?


Boya yapmak rutubet ve küfü önler mi? İşin doğrusu rutubete sebep olan temel kaynak çözülmediği sürece üzerine hiçbir boya etkili olmaz, sadece günü kurtarır. Piyasada küf önleyici boyalar ve uygulamada eklenen karışımlar mevcut. Bunların etkisi kısa vadelidir. Küçük bir alanda küf lekesini kapatmak için sorun teşkil etmez,  ama geniş alana yayılmış küfü daha kötü hale getirir.


Küfün üstüne boya yaparsak ne olur?

Küf olan bir tavana boya yaparsanız, küfe sebep olan mantarları boyanın içine hapseder. Fakat daha kısa zamanda küfü boyarken her yere yayılmasına da yol açar. 



Yağlı boya küfü yok eder mi?

Eskiden evlerde yağlı boya uygulaması çok yaygındı. Silip temizlenmesi kolaydı. İçeriği sebebiyle suya karşı dayanıklıdır. Bu sebeple küf sorununa karşı subazlı boyalara göre üstünlüğü var. Fakat kuruma süresi uzundur, kokusu kapalı ortamda 2 haftadan önce çıkmaz. Yağlıboya kapalı alanlarda uzun süre solunması sağlık açısından da zararlı. Yani bir çözüm üretirken avantaj – dezavantaj yönlerini bilmelisiniz. 


Sobalı evlerde neden rutubet olmaz?


Aslında sobalı evlerde de rutubet sorunu var. İçeride nemi çektiği için sobanın yandığı yerde, boruların veya bacanın geçtiği odalarda rutubet görülmüyor. Fakat evin her yeri aynı sıcaklıkta olmadığı için diğer soğuk kalan odaların duvarında su damlaları oluşarak rutubet sorununa sebep olur.


Tabi burada tabi ki tuğladan yapılan yeni nesil evlerden bahsediyoruz. Köylerde eski usul taş evler, ahşap ve kerpiç yapılarda doğal malzeme kullanılır. Dolayısı ile pek kolay rutubet olmaz. Olsa bile, genelde küf olarak ahşap kısımlarda su sızdırıp şişme durumunda yaşanabilir.


Günümüz bilgi çağı olsa da, aslında eski ustaların işçiliği, bilgi düzeyi, sanatı, sanatına olan aşkı, ince hesaplanmış mimari tasarım ve kaliteli malzeme kullanımı gerçekten hayranlık uyandırıcı. Aslında günümüzde her şey olması gerektiği gibi yapılsa, evlerde rutubet sorunu yine yaşanmaz.



S0NUÇ..


Evde tadilat işlerinin zorluğunu biliyoruz. Rutubet sorunu olduğunda bütçe ya da günlük koşturmaca sebebiyle aksaklık yaşayabilir, işlerde bazen erteleme yapmanız gerekebilir. Kısacası sebep ne olursa olsun, günü kurtarmak amaçlı düşünmeyin. Kolları sıvadığınız vakit işleri kalıcı yatırım olarak değerlendirin.


Buna benzer diğer yazılarımıza burada makale sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Genel açıdan yazımız evde rutubet sorunu üzerine tadilat-bakım önerileri içeriyor olsa da, sektörde sadece havalandırma menfezleri ile sineklik imalatı yaparak hizmet veriyoruz. İhtiyacınız olan eğer bunlardan biriyse sitemizde ürünleri inceleyebilirsiniz.


Evde rutubet sorunu, tavan, duvar küfü hakkında bu makalemizin faydalı bilgiler içerdiğini düşünüyorsanız, sosyal medya sayfalarınızda paylaşmak aynı sorunu yaşayan insanlara yardımcı olmanıza katkı sağlar, bizi de sevindirir.