Sineklik ölçüsü almak kolaydır. Kapı pencere modeline ve yerin durumuna göre farklı ölçü teknikleri uygulanır. Sonra hangi sineklik modelini tercih edeceğiniz belirlenir.
Bu yazıda ölçü alacağınız doğrama modeli hangisi ise, ilgili başlığın altında onu inceleyin. Roman gibi satır satır ilerlemenize gerek yok, ama temel mantığı kavramak faydalı olacaktır.
Okurken elinize metre ve ölçü yazmak için kağıt kalem alın. Ekranı açık bırakın. Takıldığınız yerde tekrar girip inceleyin. Pratik yaparak ilerlemek, ölçü konusunda aklınızın karışmasını engelleyecektir.
Sineklik ölçüsü alırken temel mantık şudur; Kapı- pencere kanadı ne tarafa açılıyorsa sineklik öteki yüzeye monte edilir. Örneğin, balkon kapınız veya pencereniz içeri açılıyorsa, bu durumda sinekliği dışarı takacaksınız demektir. O halde monte edilecek yüzeyden ölçü almalısınız.
Yukarıda görüldüğü gibi, monte edeceğimiz yüzeyden yanlara göz kararı binme payı ekleyerek ölçü alın. Yerin durumuna göre 3'er cm pay eklemek ideal. Hesapladığınız şey sineklik profillerinin çerçeve dahil net ölçüsüdür.
Bazen zeminde eşik, mermer, fayans gibi çıkıntı veya yanlarda mantolama kaynaklı daralma olabilir. Bu durumda en dar noktayı baz alın. Ölçü alırken metreyi iki nokta arasında düz ve sabit tutarak ölçün.
Sineklik ölçüsü alırken en sağlıklı yöntem budur. Çünkü kafanız karışmadan, hata yapmadan ölçü alacaksınız, vidayı nereye nereye atacağınızı dahi belirlemiş olacaksınız. Eğitim makalemiz boyunca hep bu teknik üzerinden yol alacağız.
Ayrıca şunu da belirtelim; Ölçü alırken her kenara aynı oranda binme payı eklenmenize gerek yok. Çünkü yanlarda bol alan varsa ölçüyü büyük tutup yuvarlayabilirsiniz. Eğer bir kenar mantolama sebebiyle duvara bitişik geliyorsa, sineklik kasası oraya dayanacak şekilde hesaplayın. Böylece yerinde sağa sola kaydırarak kolayca monte edin.
Dıştan dışa bitmiş ölçü yöntemi, pileli katlanır modeller için çok uygundur. Fakat menteşeli açılır takmayı düşünüyorsanız, hem sağda hem solda 1.5 + 1.5 cm ek pay bırakmanız gerek. Çünkü o boşluğa menteşe ve kilit karşılığı gelecektir, vidalamak için yeterli alana ihtiyacınız olacaktır.
Yukarıda görüldüğü gibi, dilerseniz açılır kanadın uçtan uca bitim ölçüsünü alın. Bu aldığınız kanat ölçüsünü pencerenin dış yüzeyinde sağlama yaparsanız yanlara sineklik paylarının otomatik eklendiğini göreceksiniz. PVC pimapen üzerinde oldukça pratik bir diğer ölçü alma yöntemidir. Şimdi gelelim diğer yönteme..
Contalar üzerinden aldığınız aslında tül ölçüsü oluyor. Fitilden fitile (yani contadan contaya) sineklik ölçüsü alırsanız çerçeve payları üretim yapacak kişi tarafından otomatik ilave edilecek demektir.
Bilmeniz açısından örnek verelim; Fitilden fitile 50 x 100 cm olsun. Bu durumda çerçeve payları eklenince ortaya 56 x 106 net ölçü çıkar.
Sipariş verirken satıcıya, ‘’iç ölçü aldım, pay ekleyin’’ demeniz yeterli. Veya bu payları kendiniz ekliyorsanız ‘’net ölçüdür, siz ekleme yapmayın’’ diye bildirin. Bu yöntemi genellikle menteşeli açılır sineklik modellerinde tercih ediyoruz.
Ürün sipariş sayfasına BURADAN bakabilirsiniz.
Eski ahşap doğramada bu şekilde ölçü alın. Pvc pimapen doğramalarda fitilden fitile alınan ölçü ile aynı mantık kullanılır. Yine tül ölçüsü hesaplanır ve paylar satıcı tarafından eklenir. Dilerseniz profil paylarını kendiniz ekleyerek net ölçü hesaplayın. Fakat sipariş vereceğiniz firmaya bunu söylemeyi unutmayın..
Ahşap doğramalarda sineklik monte edeceğiniz yüzeyde çentikli çıkıntı, süslü işleme motifler ya da açılır kanat üzerindeki damlalık çıkıntısı olabilir. Bunların ürüne engel olmamasına dikkat edin.
Örneğin, yukarı görselde damlalık var, ama pencereyi kapatınca denk gelmiyor. Böylece sürtme yapmıyor. Eğer kapatınca dışarı çıkıntı yaparsa araya giydirme kasa konması gerekir. Alan geniş ise, ölçüyü de geniş tutarak sürtme sorununu kolayca engellemiş olursunuz.
Sineklik modellerimize BURADAN bakabilirsiniz.
Cam balkon kapaması olan yerlere sineklik ölçüsü almak zor değildir. Böylesi yerlere genelde pileli katlanır veya klasik yana kayar sürme modeller tercih edilir. Aşağıda yer alan görsellere dikkat edin. Burada yine bitmiş ölçü yöntemi kullanılır. Ölçüyü ürünü monte edeceğiniz yüzeyden almanız gerekir. Alt- Üst profilin bitimini baz alın. Yanları da aynı şekilde ölçün.
Cam balkonlarda ölçü alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Camın kanadı arka tarafı açılırken dışarı doğru 2-3 cm çıkıntı yapar. Bu çıkıntı tüle sürterek yırtılmasına neden olabilir. Bu yüzden araya giydirme kasa yapılması gerekebilir.
Cam balkona sineklik ölçüsü alırken, eğer monte edeceğiniz alanda (yanlarda) yeterli pay varsa ölçüyü büyüterek sürtme ve profile çarpma sorununu engellemeniz mümkün.
Diğer önemli konu, bazen çok yakın mesafede küpeşte korkulukların sineklik montajına engel olmasıdır. Metre ile aradaki mesafeyi kontrol ederek sığıp sığmayacağına bakın. Bizim profiller 18 MM taşma kalınlığa sahip. Böylece sorunsuz montaj sağlıyor. Ancak farklı satıcıya sipariş veriyorsanız profil kalınlığı sizin oraya uyumlu olması gerekir. Satın aldığınız yere ilgi verin, ön tarafta şu kadar mesafede küpeşte korkuluk var diye belirterek profil kalınlığını sorun.
Çelik kapılara pileli katlanır ya da menteşeli açılır sineklik yapılır. Hangisini tercih edeceğiniz tamamen size bağlıdır. Menteşeli açılır isterseniz boş bir kasa monte edilir, sonra onun üzerine sineklik yapılmalıdır. Yani ŞU ÜRÜNÜ almanız gerekir. Pileli katlanır düşünürseniz zaten kendinden kasası olacağı için ek bir kasaya ihtiyaç kalmaz. Böylece ek maliyet doğurmaz.
Daire çelik kapılarına sineklik yapmak için iki farklı yöntem uygulanır. Siz montajı nasıl yapmayı düşünüyorsanız o şekilde ölçü almalısınız. Şimdi aşağıda bu iki yöntemi ayrı ayrı inceleyelim.
Çelik kapılarda kesinlikle bitmiş ölçü hesaplanır. Sineklik çerçevesinin oturacağı yüzeyi dikkatle hesaplayarak ölçü alın.
Yukarıda örnek görselleri incelediniz. Mermerin hizasına dikkat edin. Eğer mermer çelik kasaya bitişik geliyorsa sineklik dış yüzeyine yaslanmalı. Ancak, mermer dışarı çıkıntı yapıyorsa üstüne binecek şekilde hesaplayın.
Ürün eğer kasa içine otursun istiyorsanız bu aşağıdaki gibi ölçü alın. Burada ölçüyü biraz daha dikkatli almanız gerek. Çünkü büyük olursa yerine sığmaz. Ölçünün 3 MM kadar küçük olması her zaman iyi. Arada kalan boşluk önemli değil. Onu silikon çekerek kapatırsınız.
Çelik kapılarda montajı akıllı vida ile yapın. Akıllı vida kullanırken önden matkapla delik açmanıza gerek yok. Vida atılamayacak yer varsa (örneğin, mermer ve tüllerin toplandığı kısımlar) silikon çekerek sabitleyin. Ya da montaj için tamamen silikon kullanın. Ancak bunu en son çare olarak düşünün.
W | H | K |
Soldan sağa ray ölçüsü | Yükseklik ölçüsü | Açılır kanat genişlik ölçüsü |
Sürgülü kapılara 2 farklı ürün tercih edebilirsiniz. Pileli katlanır ya da klasik yana kayar sineklik yaptırabilirsiniz. Yukarıda ölçü alımı her iki model için geçerli. Eğer Pileli katlanır tercih ediyorsanız (K) ölçüsü vermeye gerek yok. Sadece W – H ölçüleri yeterli. Aklınızda olsun; Bu yöntem alana komple sineklik yapmak içindir.
Sürme tip doğramalar üzerinde her zaman bitmiş net ölçü alınır. Sinekliği monte etmeden önce, doğramanın alt ve üstüne giydirme profili veya dört kenara çerçeve dönülmesi gerekebilir. Böylece sistemin sorunsuz çalışması sağlanır.
Yukarıda sürgülü kapı sinekliğe sürtmesin diye araya profil konmalıdır. Bu ok işareti ile gösterilen yerin altına profil gönderiyoruz. Ancak, aşağıdaki yöntemi de düşünebilirsiniz. Çünkü ek profil göndermek maliyeti artıran etkendir.
Sürgülü camlar tek veya çift açılım üretilir, ama evde her zaman tek bir tarafı kullanılır. Öteki sürgülü kısma belki hiç dokunulmaz. Bu durumda yukarıda çizimle gösterdiğimiz gibi ölçü alın. Sinekliği sadece kullanmak istediğiniz tarafa takın.
Bu uygulamayı çok müşteri tercih ediyor. Hem kullanışlıdır, hem maliyet olarak ekonomik. Ancak unutmayın; sinekliği takınca kapı veya pencerenizin diğer sürgülü kanadını açamaz, orayı iptal etmiş olursunuz.
Ürün modellerimizi BURADAN kategori sayfasını ziyaret ederek inceleyin.
Çoğu karavan sahibi aracını kişisel zevkine göre yaptırır. İç mekan mobilya konumlandırması farklı olur. Kimi mutfağı büyük tercih eder, kimi oturma alanını küçük tutmak ister. Bu kadar keşmekeş içerisinde hazır ebat ürünler uymaz. Karavan içi güneş kesiciler genelde siparişe özel üretim yapılır.
Karavanlarda iki farklı montaj uygulanır. pencerede ahşap kaplamaların ara boşluğuna oturacak şekilde ölçü alıyoruz. Bunu en dar noktadan kontrol ederek dikkatli yapın. Küçük olması sorun değil. Montajı vida ile kasa içinden yapın veya silikon kullanın.
Diğer yöntem ise çerçeve üstüne montajdır. Karavan perde sineklik için mevcut çerçevenin bitim ölçüsünü alın. Eğer çerçeve yoksa yaptırdıktan sonra ölçü almanız gerek. Bu tıpkı diğer ölçü tarifleri gibi yüzeye yapılan montajdır. Hem yan pencereler, hem de tavan penceresi için uygulanır. Kapılar içinde uygundur.
Yukarıda gösterilen örnekler ile kolayca ölçü alın. Sipariş verirken açılım yönlerini belirtmeniz üretimde yanlışlık olmaması için önemli. Bunu bir kağıda çizim yaparsanız satıcı ile daha kolay anlaşırsınız. Karavan perde Sineklik için BURAYA TIKLAYARAK sayfamızı ziyaret edin.
Sineklik ölçüsü alırken ürünü yaptıracağınız firmaya pencere veya kapının fotoğraflarını çekerek gösterin. DIŞTAN DIŞA bitmiş ölçü sağlamasını yapın.
Bu makaleyi okurken en yukarıda PCV pimapen üzerinde 3 farklı ölçü yöntemi gördünüz. Satıcılar kendi alışageldiği yöntemi baz alır. Siz ürünü kime yaptırırsanız o firmaya ölçü sorun.
Eğer siparişi pazaryeri aracı siteler üzerinden veriyorsanız, soru sormadan satıcının iletişime geçip ölçü teyit alması zor. Çünkü o platformlarda (trendyol, hepsiburada vb) iletişim kısıtlaması var. Bu yüzden ürün sayfasında kendi sineklik ölçüsü alma tarifleri ne ise, satıcılar ona göre işlem yaparlar.
Makale boyunca neredeyse her türlü alanda sineklik ölçüsü almayı başlıklar halinde inceledik. Dikkat ettiğiniz gibi hepsinde DIŞTAN BİTMİŞ ölçü tekniği kullanıyoruz. Çünkü önemli olan ürünün monte edilecek yüzeye sorunsuz oturması.
Eğer doğru sineklik ölçüsü aldığınızı biliyorsanız sadece bir matkapla vida sıkacak el becerisine ihtiyacınız olacak. Bunu yapmak cam silmekten kolaydır, eve usta çağırmaya gerek bile yoktur.
Pandemi yasakları evde hapis kaldığımız dönemler 7' den 70' e herkes evinde kapı pencere için sineklik ölçüsü aldı ve sorunsuz kurup taktı. Sineklik montajının püf noktalarını aşağıda öğrenebilirsiniz.
Üst kat pencereler size belki zor görünebilir. Aslında hangi katta olduğunuzun önemi yok. Hangi sinekliği monte edeceğiniz önemli. Sürgülü katlanır modeller her türlü ortamda kolay montaj olur, menteşeli açılır sineklik modelleri biraz zahmet gerektirir.
Menteşeli açılır sistemlerde dışarıdan müdahale imkanı yoksa, tül kolunuzu uzatmanıza engel olacaktır. Bunun kolayı kalemle işaretleyerek önce dişi menteşeleri monte etmektir.
Menteşeli sineklik montaj videosunuTIKLAYARAK ÜRÜN SAYFAMIZDAN izleyin. (Açıklama kısmının en altındaki video)
Evinizde camların önünde bazen demir parmaklık veya panjur olabilir. Bu durumda oraya sürgülü katlanır sineklik yapmalısınız. Demir parmaklık arasından sineklik geçmiyorsa içeriden geçirin. Sürgülü sinekliğin köşesini sökerek içerden rahatça geçirebilirsiniz.
Eğer ön tarafta panjur varsa, doğrama ile arasındaki mesafe önemlidir. Bizim sineklik modelimiz panjur arası gibi dar yerler düşünülerek tasarlanmıştır. Profil kalınlığı sadece 18 mm dir..
Sineklik takacağınız pencere önünde bazen panjur bitişik olabilir. Yani arada hiç pay olmaz. Bu durumda ölçü alma ve montaj şekliniz farklı olacaktır. Ürünü dış kasa üzerine değil, contaların (siyah fitilin) üzerine oturacak şekilde ölçü alın ve sinekliğin üstünden (yani içinden) bu contaya dikine vida atın. Bu teknik sayesinde içeriden ve dışarıdan yanaklar sıfırlanır ve sürtme problemi ortadan kalkar.
ÖNEMLİ: Bu teknik için milimetrik ölçü almanız gerekir, büyük olursa yerine sığmaz. Bu sebeple satın aldığınız yere söyleyin, imalatta sineklik ölçüsünü net yapsınlar.
Bazen matkapla vida atmanın zor olduğu yerler olabilir. (mesela ön kısımda küpeşte korkuluk ve altında cam olur, matkabı veya vidayı uzatamazsınız.) Bu durumda vidayı dışarıdan değil, kasa içinden dışarıdaki sinekliğe atarak sabitleyebilirsiniz. Onu da yapamazsanız sadece o köeyi çift taraflı bant veya silikon ile destekleyin.
İster mahallenizde bir satıcıdan alın, ister uzak şehirden kargo ile isteyin. Sineklik aldığınız yerin iletişim bilgileri elinizin altında olmalı. Size teknik konularda yardımcı olmayan, satmak için satan ve bunu mantık dışı ucuz fiyatla cazip kılmaya çalışanlara karşı dikkatli olun.
Genelde müşteriden takacağı yerin görselini isteyerek analiz ederiz. Müşterinin sineklik montajını kendisi yapamayacak ise eli yatkın birinden yardım almasını öneririz. Eğer takılacak yer teknik ustalık gerektiriyorsa, o zaman üçe beşe bakmadan bulunduğu kasabada bir firmaya yaptırmasını tavsiye ederiz.
Şu da aklınızda bulundurun; Kargo firmaları 3 metreden uzun ölçüleri kabul etmez. E ticaret deneyimi olmayan acemi satıcılar tarafından sipariş alınıp kargo edildiğinde ürün kargo şubesi veya transfer merkezlerinde sorun yaşatabilir.
Evde her türlü kapı ve pencerede camlara sineklik ölçüsü almayı öğrendiniz. Ürün montajı hakkında bilgi sahibi oldunuz. Şimdi hangi modeli tercih etmek istediğinizi düşünün. Tüm modelleri kategori BURAYA TIKLAYARAK inceleyin. Sonra evinize ideal olan şeye siz karar verin. Kafanız karıştığında burayı tekrar inceleyin ya da diğer eğitim yazılarımızı okuyun.
Hangi sinekliği seçmeliyim? başlıklı makalemize tıklayarak detaylı bilgi edinin.
Evde kedi besliyorsanız, sağlam ve çözüm odaklı özel imalatlara ihtiyacınız olabilir.
O halde KEDİ SİNEKLİĞİ NASIL OLMALI başlıklı yazımızı inceleyin.
Ürünlerin montaj ve tamiri hakkında detaylı bilgi almak için SİNEKLİK TAMİRİ başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.