Sepet
Sepetin şu anda boş.
ingilizce
Ölçüye Göre İmalat

Menfez Ölçüsü Nasıl alınır?

Erdem Kılıç - Wednesday, April 19, 2023

Banyo tuvalet havalandırma menfezleri için ölçü alım şekli ve dikkat edilecek noktalar.

Image

Havalandırma menfezleri kullanım yeri ve ihtiyaçlarınıza göre farklı tasarım ve seçeneklerde imal edilir. Banyo tuvalet ortamında, şömine, afan coil, asma tavanlar, aspiratör baca çıkışları, cam, doğalgaz havalandırması, tekne, gemi, karavan, ofis ve tüç iç dış cephelerde kullanılır.

Menfezler iki tip üretilir.  Arkası yüzeysel yapıştırma veya duvara geçme olacak şekilde tasarlanır. Aşağıda örnek ölçü tarifleri ile hangisine karar vereceğiniz konusunda daha net bilgi edineceksiniz.


1- Arkası düz Yüzeysel yapıştırma Menfez

Yüzeyi bozuk ve temiz olmayan alanlarda ölçüyü geniş tutarak kapatmak için en ideal ürün, arkası yüzeysel menfez. Aşağıda gördüğünüz gibi zemini kötü alanlarda kullanımı uygun. Bu gibi yerde geçme modeller tercih edilmez.

Burada yanları kapatacak şekilde geniş tutarak, yani binme paylarını ekleyerek menfez ölçüsünü kolayca çıkartabilirsiniz. Ürün sağ sol yerinde kaydırarak yapıştırılır. Monte ederken zeminin kuru ve temiz olması gerekir. 

Yüzeysel yapıştırma menfezlerde silikon kullanılır. Arkasına çift taraflı bant çekmeyin. Silikon kuruyana kadar yerinden kaymaması için ve gerek varsa ön kısma kağıt bant çekilebilir. 



2 - Duvar boşluğu geçme Menfezler

menfez ölçüsü nasıl alınır?
menfez ölçüsü nasıl alınır?

Ürün duvar boşluğuna yerleşecek şekilde ölçü alıyoruz. Bu durumda iç ölçüye göre sipariş verilir. İç ölçü + 4 kenara pervaz biner. Burada eğer eski menfez varsa onu sökerek bakmanız gerek. Eski ürün varken ölçü sağlıklı alınamaz.

menfez ölçüsü duvar boşluğu ölçülür.
menfez ölçüsü duvar boşluğu ölçülür.

Bazen duvarda yuva eğimli açılmış olabilir. Örneğin, alttan ölçü alırsınız 25 gelir, yukardan tutarsınız 26 gelir. Burada her zaman en dar nokta baz alınmalıdır. Biz, ürünleri verilen ölçüden 1 cm küçük yapıyoruz. Böylece risk almadan duvar boşluğuna rahat girmesini sağlıyoruz.


Menfez ölçüsü alırken dikkat dilmesi gerekenler

menfez ölçüsü tarifleri: Ölçü alırken bu detaya dikkat edin.
menfez ölçüsü tarifleri: Ölçü alırken bu detaya dikkat edin.

Bazı ölçü boşluklarında menfez kulağına engel kör nokta olabilir. Örneğin, duvar boşluğu tavana veya yan duvarlara bitişik gelebilir. Burayı özellikle belirttiğinizde menfez imal edilirken ölçü ayarlaması yapılır. 

Menfez kulakları genelde 3 cm dir. Yanlarda 3 cm müsait alan varsa bildirmeye gerek yok, ama, örneğin; 1 cm pay veya sıfır bitişik geliyorsa bildirmeniz gerekir.


PVC pimapen üzerine Menfez ölçüsü

Havalandırma menfezini PVC pimapenin açılır kanadını iptal ederek kasa içerisine monte edebilirsiniz. Menfez direkt bu boşluğa oturacak şekilde imal edilir. Oldukça kullanışlı ve sık tercih edilen bir yoldur.


Baca ve Cam Menfezleri

Bacanın açılmış yuva çapını ölçün. Eğer 12 cm geliyorsa size 120' lik baca menfezi uygun olacaktır. Menfez ölçüsü için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Baca menfezi deliğini ölçün
Baca menfezi deliğini ölçün
Baca menfez kapağı arkası buraya oturur
Baca menfez kapağı arkası buraya oturur
Montaj yapılmış alüminyum baca menfezi
Montaj yapılmış alüminyum baca menfezi

Cam kullanımı

 Yönetmeliğine göre, ısıcam havalandırma boşlukları cam üzerinde 16 cm + olarak açılır. Buralar her ne kadar standart olsa bile yine kontrol etmekte fayda var. Çünkü bazı cam ustaları farklı çaplarda delik açabilir. Bu sorun bazen müşterinin ürün bulamamasına sebep oluyor.

ısıcam havalandırma
ısıcam havalandırma

Bu gibi yerlere dairesel yuvarlak menfez kullanmak yerine arkası düz kare ürünlerde oldukça tercih edilmektedir. Çünkü farklı çaplarda açılan ya da köşeye denk gelen durumlarda standart yuvarlak ölçüler uymayabilir ve kare yapışma ürunler tercih edilir.


Menfez Montajı nasıl yapılır?

Hazır ölçü menfezlerde bazen arkasına yapışkanlı bant kullanıldığını görüyoruz. Bu, tavsiye ettiğimiz şey değil. Çünkü yapışkan özelliğini yitirince yerinden çıkar. Menfez montajı yaparken silikon kullanın. Arka iç kulaklara bir miktar silikon sıkın, sonra kuru ve temiz yüzeye yapıştırın veya duvar boşluğuna oturtun.


Plastik mi, Alüminyum Menfez mi daha iyi?

Tadilat yaptıran müşterinin ürün arayışında bu soru oluşuyor. Sorunun cevabı belli,  ama bilgilendirmek adına gerçekleri avantaj ve dezavantajları ile aşağıda paylaşarak bilgi verelim. 


Plastik menfezler

Plastik menfezler fabrikasyon üretime dayalıdır. Toplu olarak yapı marketlere satılır. Bu yüzden sınırlı model, kısıtlı renk ve ebatlarda bulunur. Perakende satışta ihtiyacınıza uygun tasarımda üretilmesi seyrek rastlanır.  Fiyat olarak ucuz görünür ama yağmur, güneş, sıcak, soğuk gibi etkenlere maruz kalınca hızla sararıp çatlar. Fare sorunu olan yerde kemirmeden kaynaklı delinmeler yaşanır. Yani süreklilik gereken bir yenileme ister. 


Kısacası kalitenin ön planda olmadığı, az maliyet ile kar amacı güden anahtar teslim toplu proje işlerinde tercih edilir. Tüketici daha sonra evde tadilat yaparken kendi iyisini satın alarak değiştirir. Bütçe ayırmadan ekonomik ama günü kurtaracak çözüm istiyorsanız plastik tercih edebilirsiniz. 


Alüminyum menfezler

Alüminyum menfezler hem standart üretilir, hem kişiye özel hazırlanır. Tamamen kişisel ihtiyaçlara ve monte edilecek yerin teknik yapısına uygun üretilir. 


Dilediğiniz renk elektro statik toz fırın boya, eloksal kaplama gibi işlemlerden geçer. Bu sayede paslanma ve deforme olma söz konusu değildir. Banyo tuvalet gibi nemli ortamlarda, özellikle dış mekan kullanımına uygun tek malzeme alüminyum menfezdir.


Kısacası biri hurdadan çekme plastik, ucuz ve günü kapatan çözüm, diğeri kişisel üretime dayalı ömürlük kullanım sağlar. Seçim hakkı her zaman tüketiciye ait tercih. Alüminyum menfez modellerini BURAYI TIKLAYARAK inceleyebilirsiniz.