Kediler yaşantımıza nasıl renk katıyor, yalnız bırakırken neye dikkat etmeli ve nasıl güvenlik önlemleri alınmalı?
Oturunca kıvrılan kuyrukları, usulca kucağa zıplayıp uykuya dalmaları, evde koşturup durmaları, severken takla atmaları, okşayınca gur gur yapmaları, kafasını sürtüp durmaları, başını çevirip şaşkın şaşkın bakmaları ve daha bir çok güzelliğin sebebidir kediler.
Evlerinde kedi besleyen kişilerin beslemeyenlere kıyasla fiziki ve ruhsal yönden birçok fayda sağladığı bilinen gerçek. Karşılıksız sevgiyi mümkün kılan evcil hayvanlar yaşama mutluluk katıyor. Negatif enerjiyi pozitife çeviriyor, insan sevgisini onlarla paylaştığı için mutlu oluyor. Kolunuz ağrıyor, yan yatıyorsunuz, hop diye çıkıyor. Bir kaç dakika pati masajı, yoğurma hareketi, sonra kuyruğu kıvırıp yatış ve arkasından o eşsiz hırıltı sesi. İnsanların en özel dostlarıdır hayvanlar. Peki her hayvan insana iyi bir arkadaş olabilir mi. Eğer bir hayvan arkadaş edinecek olursak hangi türler evde beslemeye uygun? Şehirde ev ortamında beslenmesi ve bakımı en kolay olduğu için Kedi diyoruz. Fakat bu sevgi hepsi için geçerli. Köpek, tavşan, kaplumbağa, kuş, papağan besleyenden kırsalda hayvancılıkta geçinen insanlar içinde aynı.
İnekler, kuzular, civcivler, hele o asil atlar...
Hayvan sevgisinde daha ileri dereceye geçerek yılan, akrep, fare, karga besleyen de yok değil. Arazide yaralı ve aç bulduğu yavru tilki, kurt, ayı gibi yabani hayvanları besleyen köylüleri duymuşsunuzdur.. Ancak, kediler bambaşka. Kendilerine özgü benzersiz karakter ve farklı davranışları ile dikkat çekerler. İlk kez doğum sonrası anneleri tarafından yalanıp, sonra hayat boyu yalanmaya devam ederler. Hatta yalanma süreleri ömrünün yarısını kapsar. Kedilerin kimi kucakta mayışıp zaman geçirmeyi tercih ederken, kimi de aksine ağır abi edasıyla evin kuytu yerlerinde inzivaya çekilir. Yetişkinlerin davranış biçimleri oturduğu için sakin olurlar, ama yavru kediler hareketlidir. Elbette salonda koltuk takımlarını tırtıklayıp kıtmızlayarak parça parça edebildiklerini de unutmamalı..
Kediler Ne zaman Evcil Oldu?
Yapılan araştırmalara göre kediler günümüzden 3 milyon yıl önce ortaya çıkmış ve milattan önce 8 bin yıl evvel Afrika yaban kedisi soyundan türemiştir. Antik Mısır dönemi kutsal kabul edildiği için, ilk orada evcilleştirildiğine inanılır. Zira kediler fare konusunda tahılı korumak için Mısırlılar tarafından büyük öneme sahipti.
Kediler evde Ne kadar yalnız kalabilir..
Evden ayrılmak ve seyahate çıkmak gerektiğinde kediyi yanınızda götürme şansı olmayabilir. Çünkü tasma takıp gezdiremez ve bağlayamazsınız. Kedi için evde bir takım uygun koşullar sağlandığında tek başlarına kalabilirler. Bu süre, kediden kediye 1 gün ile 1 hafta arası değişir.
Kediyi evde yalnız bırakırken dikkat edilmesi gerekenler..
Yeteri miktarda suya, mamaya erişimleri bulunmalı, tuvalet kumları temiz olmalıdır. Bir kaç gün evden ayrıldığınızda su, mama ve kedi kumu değişimi için yardımsever komşu ve akrabaya anahtar bırakılmalı.
Kedi için evde alınacak güvenlik önlemleri.
Merakının giderilmesi, temiz hava alması, dışarıyı seyretmesi için cam kenarında güvenli bir alan oluşturabilirsiniz. Bunları sağlarken şayet açık bırakılacak camlar vasistas özelliğe sahip olmalı, pencere camı ve kapılara güvenlik amaçlı sineklik yapılmalıdır. Aksi halde cam ve kapıları kapatarak evden ayrılmanız gerekir.
Burada sineklik modeli önem kazanır. Uzun süreli yalnız kalmalarda yırtıp kaçamayacağı ya da dışarıdan başka bir kedinin aynı şekilde girme ihtimali olmayan kedi için tasarlanmış sabit veya menteşeli açılır sineklik modelleri de tercih edilebilir. Pencerede dikey açılır sürgülü sineklik kedi için daha uygundur. Pileli sineklikler kedi için çok dayanıklı değil, ama siz evde olduğunuz sürece uygun ve caydırıcı olur. Ayrıca, bazı pencerelere teknik olarak bakıldığında tek seçenek sürgülü katlanır sineklik olabilir. Vasistas özelliği olan pencerelerde dikey yukarı açılır şekilde tercih edilmeli. Çünkü dikey katlanır yapılması kedinin kafasını uzatarak alttan geçme riskini engeller.
Pencerenizin kaba taslak ölçüsü 130x130 cm den küçük ise yukarıdan aşağı kapanması daha sağlıklıdır.
Montaj işini zahmetsiz düzgün yapabilecekseniz, balkondan sokağa bakma gereği duymuyorsanız kedi ağları alıp monte edebilirsiniz. Veya daha kolay menteşeli açılır ya da sabit sineklik modelleri tercih edebilirsiniz. Böylece hem kediye güvenlik oluşturur, hem de sinek böcek yabancı madde cisim girişini engeller.
Kedi masrafları..
Kedi sahiplenme ile birlikte belirli masraflar ortaya çıkar. Mamaları, bakımları, sağlık kontrolleri derken düzenli bir harcama gerektirir. Bu masraflar günümüz şartlarında maalesef bütçeyi zorlayan şeyler olmaya başladı. Çoğu hayvan sever kendine bile yapmadığı harcamayı evcil hayvanlarına yapmaktadır.
Kedilerin beslenmesi ve güvenliği için bazı ihtiyaçların yerine alternatifler sunulamaz.
Örneğin; cins kedilere hazır mamalar pahalı diye yediğiniz yiyecekleri veremezsiniz. Yaşına göre mama içerikleri de değişkenlik gösterir. Her mama her kediye uygun olmamaktadır. Veteriner kontrollerini aksatmak sağlıklarını bozar, camlara sineklik takılmaması güvenlik sorunu ve tehlike yaratır. Pencereye zıplayıp önünde dolaşırken aşağı düşebilir veya kaçabilir. Pencerelere sineklik takılması kedi için güvenlik oluşturur. Beslenme, kedi maması vb gibi bazı ihtiyaçlar sürekli alım gerektirirken güvenlik amaçlı önlemler tek sefere mahsus yapılan kalıcı çözümdür. Üstelik sadece kedi amacıyla değil, eve bir çok yabancı cisim ve böcek vb girmesini önler.
Sokak Kedileri Nasıl beslenir?
Onlar ev kedisi kadar şanslı değil, düzenli beslenemezler. Her gün karnını doyurmak için hayat mücadelesi vermek zorundalar.
Genelde Sokakta bulabildikleri yiyeceklerle beslenir ve çöpleri karıştırarak yemek arar. Fare, kuş, cırcır böcekleri, çekirge, kurtçuk ve benzer böcekleri avlar. Şanslı olan mahalle kedileri kapı önlerine konan mamalarla karnını doyurur. Yukarıdaki canavar kapmış fareyi gidiyor, ama yiyeceğini sanmıyoruz. Çok aç değilse boğup bırakıyor
Özellikle yazlık bölgelerde insanlar varken kolayca beslenen, ama kış gelip insanlar şehre çekilince çaresiz kalan sokak hayvanlarına şahit olabilirsiniz. Bu açlıkla mücadele esnasında sağlıkları ve hatta yaşam güvenlikleri tehlike altına girmekte. Kimi insanlar sokak kedilerinin özel mama ile beslenmemesi gerektiğini savunur. Tembelleşip doğal av yeteneklerini kaybettiklerini düşünür. Fakat unutulmamalı ki, kedinin doğal av hayatı sokak çöplerini karıştırmak değil. Binlerce yıldır bizimle yaşadılar. Bu saatten sonra bize emanetler. Bakılamayacak, ilgilenecek vakit bulunamayacak bir evcil hayvanı anlık heves ve merak sebebiyle sahiplenmemeli. Zaman ayırabilmek son derece önemlidir. Zira canlı hayvanlar süs eşyası değil, evin bir üyesidir. Günümüzde bir çok hayvanın anlık heves uğruna alınarak sonra sokağa bırakıldığına şahit oluyoruz.
Bir İstanbul hikayesi...
Makaleyi sonlandırmadan önce bir hikayeye yer verelim;Kadıköy'de kafeler boş kalmaz, kediler günün yorgunluğunu atar. İstanbul’un fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet zamanları bölgeye Kadı Hızır efendi yerleşir. Kadı efendi yerleşince bölge Kadı köyü olarak anılmaya başlar. Sonra bu isim evrilerek Kadıköy oluverir. Günümüzde Kadıköy sokaklarının sahiplerinin kadı değil, kediler olduğu görürüz. Kimi insanların gönlünde kadı yerine kedi yatıyor ki, ilçe isminin buradan geldiği söylenir.
Bu tabi ne kadar gerçek bilinmez, ama Kadıköy' ün yaşlı esnafından duyup yüz gülümseten bir hikayedir.
Kediniz cama ve balkona çıkıyorsa engel amaçlı Sineklik yaptırmak sağlıklı bir çözüm olacaktır. Böylece sinek böcek, arı, polen gibi yabancı madde girişini de engelleyecektir.
İhtiyacınıza uygun sineklik modelleri için sitemizin kategori sayfasını inceleyin. Kapı pencere modeli ve kullanım yerine uygun ürünleri kolayca bulabilirsiniz. Her ürünün açıklama kısmında kendine has ölçü tarifleri yer almakta. Diğer makale yazılarımızda daha detaylı ölçü tarifleri de mevcut.
Ürün kategori sayfasına BURADANulaşabilirsiniz. Makale yazılarını BURADANokuyabilirsiniz.